Vzestupy a pády Whitney Houston. Proč skončila tak tragicky?

Zpráva o úmrtí zpěvačky Whitney Houston v neděli 12. února šokovala celý, nejen hudební svět. Příčinou její předčasné smrti byla údajně kombinace alkoholu a léků. Jaký byl život téhle talentované hvězdy osmdesátých a devadesátých let?

Whitney se narodila roku 1963 v Newarku v New Jersey. Zpěv dostala do vínku – její matka Cissy byla gospelovou zpěvačkou, zrovna tak její sestřenice Dionne a Dee Dee Wawrickovy. Navíc se dívčinou kmotrou stala sama Aretha Franklin.

A Whitney skutečně svou matku následovala – stala se sólistkou v kostelním sboru, doprovázela Cissy na vystoupení a od 14 let byla členkou skupiny Michaela Zagera, nazpívala vokály pro zpěvačku Chaku Khan, spolupracovala s Jermainem Jacksonem, starším bratrem Michaela Jacksona.

V roce 1983 si tehdy 19leté zpěvačky všiml v jednom z newyorských klubů producent Clive Davis a bylo mu jasné, že objevil hvězdu. „Ta mladá dívka dávala do zpěvu takovou vášeň, skutečně mě uchvátila,“ vzpomínal po letech v jednom rozhovoru. První nahrávací smlouva na sebe nenechala dlouho čekat.

Debutovým albem (1985) s jednoduchým názvem Whitney Houston na sebe upozornila kritiky a její fanouškovská obec se závratně rozrostla – deska se stala nejúspěšnějším debutantským albem, které do té doby nějaký sólista vydal, číslem 1 v hitparádách se staly hned tři singly (Saving All My Love for You, You Give Good Love a Greatest Love of All). A to byl pouze začátek.

Druhým albem, jež  vyšlo v roce 1987 s názvem Whitney, se zpěvačka zapsala do hudební historie (nemluvě o Guinnessově knize rekordů). Deska se skvěle prodávala, jednotlivé singly dobývaly hitparády. Ovšem tak, jako mnoho hvězd s takto raketovým startem, i Whitney začala počátkem 90. let pociťovat i odvrácenou stranu popularity – kritici jí začali vyčítat odklon od soulových kořenů k popu, začala na ni útočit i média. Nicméně fanoušci zůstali Whitney věrní – album s názvem I’m Your Baby Tonight opět zbořilo všechny žebříčky a hitparády.

Zpěvaččina hvězda zářila dál – v roce 1991 zpívala při finále v Americe ostře sledovaného Super Bowlu národní hymnu a okouzlila natolik, že byla hymna nejen vydána jako single, ale Whitney se ten den stala inspirací i pro takové zpěvačky, jako je Beyonce a Lada Gaga. „Whitney byla mým vzorem, když jsem byla malá. Poslouchala jsem záznam hymny v jejím podání pořád dokola,“ uvedla loni pro CNN Lady Gaga.

Začátek 90. lety byl pro Whitney zlomovým i v osobním životě – v roce 1992 se po tříleté známosti provdala za Bobbyho Browna. O rok později se manželům narodila jediná dcera Bobbi Kristina, o níž Whitney mluvila jako o „své největší inspiraci“. Jak se nakonec ukázalo, varovné hlasy, jež se vyrojily hned po svatbě, měly nakonec pravdu – byl to právě Bobby, kdo stál (mimo jiné) za zpěvaččiným pádem a náklonnosti ke kokainu. Nicméně Whitney svého muže vždy bránila. „Když se zamilujete, tak se prostě zamilujete. Copak jen tak na povel přestanete milovat někoho jen proto, že máte odlišné představy?“

Krásné zpěvačky, jež se rovněž v mládí živila i jako poměrně úspěšná modelka, si pochopitelně záhy všiml i Hollywood. Whitney nabídkám nejprve odolávala, ale nakonec kývla na spolupráci s Kevinem Costnerem na filmu Osobní strážce. Costner kvůli ní dokonce odsunul začátek natáčení snímku o rok, než byla zpěvačka vyvázaná ze všech svých závazků, a mohla se filmu věnovat. „Kevin za mnou přišel a řekl, že je přesvědčen, že hraní zvládnu, že ví, že hrát umím,“ popisovala své filmové začátky Whitney. Snímek se stal velmi úspěšným, stejně tak jeho ústřední píseň I Will Always Love You (předělávka singlu Dolly Parton). Soundtrack filmu s touto písní se stal nejúspěšnějším filmovým albem všech dob.

Whitney natočila ještě několik snímků, žádný však úspěch Osobního strážce nenapodobil a zpěvaččina hvězda na poli filmu začínala pohasínat. Jak o několik let později Whitney přiznala Oprah Winfrey, právě v této době začala experimentovat s drogami. Na dlouho posledním snímkem, který zpěvačka natočila, byla v roce 1997 Popelka, již i produkovala.

V roce 2000 oslavila zpěvačka 15. výročí od svého debutového alba deskou Greatest Hits a několika dalšími cenami, včetně své šesté ceny Grammy. Ovšem do nového tisíciletí nevkročila Whitney šťastnou nohou. Stále častěji rušila bez omluvy koncerty a vystoupení na nejrůznějších akcích, byla kvůli držení marihuany zadržena s manželem na Havaji, její účast na koncertě k poctě Michaela Jacksona v roce 2001 vyvolala řadu obav – zpěvačka totiž vypadala tak nezdravě a byla vyhublá na kost, že se objevily spekulace o vážné nemoci a drogové závislosti.

Ve snaze utišit pomluvy a spekulace o poruše příjmu potravy, závislosti na drogách a o domácím násilí, Whitney v roce 2002 souhlasila s rozhovorem a Diane Sawyer, při němž přiznala užívání kokainu, marihuany, léků a alkoholu. Rezolutně popřela, že by ji manžel týral (v té době mělo jejich desetileté manželství za sebou již druhou odluku). Připustila, že se nedokázala vyrovnat se slávou. „Miluju zpívání, jenže už pro mě není radostí,“ uvedla Whitney.

V roce 2002 se zpěvačka pokusila o comeback albem Just Whitney, ovšem žádný velký úspěch jím nezískala. Téměř propadákem (především v porovnání s předchozími deskami) bylo vánoční album z roku 2003. V tomto roce navíc zaznamenala i vážné problémy doma – na svého manžela musela dokonce zavolat policii poté, co ji fyzicky napadl (v roce 2004 za to byl odsouzen). O rok později nastoupila na odvykací léčbu. „Vybrala jsem si léčebnu, kam jsem s sebou mohla vzít i svou dceru. Chtěla jsem, aby vše pochopila, nechtěla a nemohla jsem jí lhát,“ přiznala později Oprah. V roce 2006, po nepříliš úspěšném účinkování v reality show ze svého rodinného života, Whitney Bobbyho opustila.

Poté se zpěvačka na tři roky téměř úplně stáhla z veřejného života. Vrátila se do něj až v roce 2009 albem I Look to You, které produkoval její „objevitel“ Clive Davis. Krátce poté velmi otevřeně v pořadu Oprah Winfrey promluvila o svém nefunkčním manželství („Bobby byl mou drogou,“ přiznala) i závislosti na návykových látkách. Prohlásila, že se posunula o něco dál a s drogami skončila. Dva měsíce po interview vystoupila na American Music Awards a vysloužila si nadšený aplaus ve stoje. Bohužel, i nadále se zdálo, že není úplně v pořádku – rušila koncerty, při živých vystoupeních jí často vypadával text a ztrácela rytmus.

Následující dva roky zaznamenala Whitney vzestupy i pády (v roce 2011 se opět dostala do léčebny). Po 15 letech natočila další film – Sparkle. Herečka Jordin Sparks, jež si ve snímku zahrála její dceru, popsala natáčení s Whitney jako „splněný sen“. Zdálo se, že se zpěvaččina kariéra začíná opět obracet k lepšímu. „Myslím, že jsem za ty roky dospěla v mnoha oblastech především kvůli mateřství,“ prohlásila Whitney v rozhovoru v listopadu 2011. „Jsem teď se svým životem velmi spokojená.“

I proto byla její předčasná smrt v předvečer udílení cen Grammy bolestným šokem pro všechny. Za krátkých 48 let svého života stihla zpěvačka prožít mnohé a inspirovat zástup slavných hvězd hudebního nebe, mezi jinými například Celine Dion, Beyonce, Lady Gaga, Mary J. Blige nebo Mariah Carey. Whitney drží titul nejoceňovanější zpěvačky v historii (získala jich 415). V srdcích fanoušků, ale i kritiků, zůstane díky úchvatnému hlasu nezapomenutá







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat