Princ Charles zcela přebírá moc, královna za rok a půl odejde na odpočinek

Princ Charles je jako princ z Walesu nejdéle čekajícím následníkem trůnu v dějinách Spojeného království, potažmo Anglie. Jednasedmdesátiletý otec princů Williama a Harryho se však rozhodl převzít moc po své matce Alžbětě. Ta má podle zdrojů z Buckinghamského paláce za rok a půl odejít na odpočinek. Královnou bude do své smrti, takže na korunovaci si Charles počká až po jejím odchodu ze světa živých, Spojenému království ale bude od roku 2021 vládnout jako princ regent.

Regentství je zvláštní institut, který od počátku devatenáctého století ve Spojeném království nebyl využíván. Princ regent vládne za života krále či královny, dokud nezemřou a on se nestane v daný moment sám králem. Alžběta II. ve třiadevadesáti musí zvládat ohromné množství práce, které by vyčerpalo i osobu mnohem mladší. Ale především se musí umět „správně rozhodovat“, což podle kritiků letos vůbec nezvládla.

Alžběta nejprve rozpustila parlament, protiústavně, jen proto, že ji k tomu přemluvil premiér Boris Johnson. Už pár dní nato ale byli poslanci povoláni zpět do lavic, Johnson se královně omluvil, že ji oklamal, i tak ale stín padl na ni. Protože má být ústavní pojistkou demokracie a chránit stát před špatným rozhodnutím premiéra. Druhým momentem jejího selhání bylo, že příliš otálela s odstavením prince Andrewa z rodiny. Tedy oficiálně, neformálně jejím členem logicky zůstává. Andrew je Alžbětiným oblíbencem, jenže skandál kolem Jeffreyho Epsteina je příliš těžkým pokleskem, aby mohl být vévoda z Yorku nadále jednou z oficiálních tváří monarchie.

Plány na to, aby se Charles ujal moci, už probíhají nějaký čas. K přesunu moci na něj již dochází. Její Veličenstvo má přes devadesát a pochopitelně nezvládá tolik práce,“ cituje The Sun.

Královna před pěti roky zvládala kolem šesti set oficiálních vystoupení za rok. Loni už jen 283, zatímco Charles za ni vykonal 507. S dalšími investiturami pomohli princezna Anna, princ William a ostatní oficiální členové rodiny.

„Skandál kolem Andrewa a Epsteina umožnil Charlesovi dokázat, že je schopen vést firmu. Nikdo není větší než institut královské rodiny. Ani Andrew, který je královniným oblíbencem,“ cituje dále The Sun.

Řídit království je jako vést velikou firmu

Firmou se neformálně označuje britská královská rodina. Charles a také princ William dlouho volají po zmenšení oficiální části britské královské rodiny. Tedy že v zastupování státu budou vystupovat a z daní poplatníků budou placeni jen přímí následníci trůnu a jejich partneři. V tuto chvíli by to byla královna a princ Philip, Charles s Camillou a William s Kate a dětmi. Princezna Anna, princové Andrew a Edward, princ Harry a jejich rodiny by už nemohli spoléhat na státní rentu.

Charles si uvědomil, že má šanci se zachovat jako král, a jednal velmi rozhodně. Byl to moment, kdy se zachoval jako princ regent, stínový král,“ cituje The Sun.

Z odstavení prince Andrewa jsou nešťastné jeho dcery princezny Beatrice a Eugenie. Starší z dcer se má navíc za půl roku vdávat, takže skandál jejího otce na oslavu jejího manželství vrhá stín.

„Charles o tom diskutoval s Williamem. Oba vědí, jak chce vést dál institut krále. Není pochyb o tom, že až se Harry a Meghan vrátí ze soukromé dovolené, postaví je do latě taky,“ cituje dále The Sun.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat