Celebrity berou boj s koronavirem zodpovědně

Na sociálních sítích se množí fotky slavných osobností, které na veřejnost vycházejí v latexových rukavicích. Některé to přímo doporučují svým fanouškům jako prevenci infekce virem Covid-19. Ale podle epidemiologů a hygieniků to není nejlepší řešení. Daleko účinnější je ruce si pravidelně mýt teplou vodou a mýdlem. To platí i v případě použití jednorázových latexových rukavic. Ty navíc představují při masovém použití zbytečnou ekologickou zátěž.


Naomi Campbell

Sylvester Stallone v obchodě s potravinami, Joan Collins na letišti či Naomi Campbell v letadle. Ti všichni byli vyfoceni v latexových rukavicích či přímo snímek sdíleli na svém profilu na Instagramu. A doporučují je podobně jako roušku v prevenci infekce virem. Jenže i při použití jednorázových rukavic je důležité si po jejich sundání umýt ruce důkladně teplou vodou a mýdlem. To je také daleko účinnější metoda přenosu infekce z rukou do úst a dýchacích cest než použití rukavic.

„Nedoporučujeme užití latexových rukavic jako ochranu před Covid-19 v běžné populaci. Lidé obávající se nákazy virem by měli dbát na osobní hygienu, hygienu dýchacích cest a hygienu rukou,“ uvedl mluvčí britského ministerstva zdravotnictví. Podobné prohlášení vydala také Světová zdravotnická organizace.

A jak postupovat, jak se můžete chránit a zároveň být ohleduplní k ostatním?

V prvním případě se jistě budete snažit chránit sebe a své blízké, ale také nezapomínejte na ohleduplnost vůči ostatním. V posledních dnech se stále častěji hovoří i o tom, že někteří jedinci nemají tak závažné příznaky, mírně se to dokonce může projevovat i u dětí. To znamená že děti a mladí lidé mohou být přenašeči, ačkoliv nevykazují patrné známky nákazy. Proto bychom měli dodržovat hygienické opatření všichni.

  • Snažte se vyhýbat lidem, kteří jsou zjevně nemocní.
  • Dodržujte základní hygienická pravidla, hlavně časté mytí rukou (teplá voda a mýdlo).
  • Mějte po ruce dezinfekci v podobě například dezinfekčního gelu.
  • Nezdržujte se v místech s vyšším počtem lidí.
  • Při kýchání či kašlání řádně užívejte kapesníky – nejlépe jednorázové. V nouzi si zakryjte ústa paží nebo rukávem, nikoliv rukou.

Ochranné roušky

O rouškách toho koluje plno, spoustu lidí si je vyrábí doma nebo za ně utrácejí spoustu peněz. Rozhodnutí je na každém z nás, ani tuto ochranu nepodceňujte a pamatujte na vzájemnou ohleduplnost. Už i odborníci uznávají, že defacto jakákoliv rouška, vás může do jisté míry ochránit a zmírnit šíření. Dokonce mohou být dostačující i látkové šátky, dobře omotané kolem nosu a úst. Tyto látkové pomocníky, byste měli doma ihned po příchodu vyprat (případně alespoň v ruce, namočit do horké vody a pracího prostředku).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36
281 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat