Celebrity berou boj s koronavirem zodpovědně

Na sociálních sítích se množí fotky slavných osobností, které na veřejnost vycházejí v latexových rukavicích. Některé to přímo doporučují svým fanouškům jako prevenci infekce virem Covid-19. Ale podle epidemiologů a hygieniků to není nejlepší řešení. Daleko účinnější je ruce si pravidelně mýt teplou vodou a mýdlem. To platí i v případě použití jednorázových latexových rukavic. Ty navíc představují při masovém použití zbytečnou ekologickou zátěž.


Naomi Campbell

Sylvester Stallone v obchodě s potravinami, Joan Collins na letišti či Naomi Campbell v letadle. Ti všichni byli vyfoceni v latexových rukavicích či přímo snímek sdíleli na svém profilu na Instagramu. A doporučují je podobně jako roušku v prevenci infekce virem. Jenže i při použití jednorázových rukavic je důležité si po jejich sundání umýt ruce důkladně teplou vodou a mýdlem. To je také daleko účinnější metoda přenosu infekce z rukou do úst a dýchacích cest než použití rukavic.

„Nedoporučujeme užití latexových rukavic jako ochranu před Covid-19 v běžné populaci. Lidé obávající se nákazy virem by měli dbát na osobní hygienu, hygienu dýchacích cest a hygienu rukou,“ uvedl mluvčí britského ministerstva zdravotnictví. Podobné prohlášení vydala také Světová zdravotnická organizace.

A jak postupovat, jak se můžete chránit a zároveň být ohleduplní k ostatním?

V prvním případě se jistě budete snažit chránit sebe a své blízké, ale také nezapomínejte na ohleduplnost vůči ostatním. V posledních dnech se stále častěji hovoří i o tom, že někteří jedinci nemají tak závažné příznaky, mírně se to dokonce může projevovat i u dětí. To znamená že děti a mladí lidé mohou být přenašeči, ačkoliv nevykazují patrné známky nákazy. Proto bychom měli dodržovat hygienické opatření všichni.

  • Snažte se vyhýbat lidem, kteří jsou zjevně nemocní.
  • Dodržujte základní hygienická pravidla, hlavně časté mytí rukou (teplá voda a mýdlo).
  • Mějte po ruce dezinfekci v podobě například dezinfekčního gelu.
  • Nezdržujte se v místech s vyšším počtem lidí.
  • Při kýchání či kašlání řádně užívejte kapesníky – nejlépe jednorázové. V nouzi si zakryjte ústa paží nebo rukávem, nikoliv rukou.

Ochranné roušky

O rouškách toho koluje plno, spoustu lidí si je vyrábí doma nebo za ně utrácejí spoustu peněz. Rozhodnutí je na každém z nás, ani tuto ochranu nepodceňujte a pamatujte na vzájemnou ohleduplnost. Už i odborníci uznávají, že defacto jakákoliv rouška, vás může do jisté míry ochránit a zmírnit šíření. Dokonce mohou být dostačující i látkové šátky, dobře omotané kolem nosu a úst. Tyto látkové pomocníky, byste měli doma ihned po příchodu vyprat (případně alespoň v ruce, namočit do horké vody a pracího prostředku).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat