Helen Mirren odsuzuje školní výuku staré literatury

07.12.2020 | Osobnosti

Herečka Helen Mirren byla v rolích britského dramatika Williama Shakespeara mnohokrát oceňována pro skvělé umělecké výkony. A třebaže má tohoto autora přelomu středověku a novověku moc ráda, děti ve školách by ušetřila lekcí o něm. Helen si myslí, že lpění na velmi starých autorech je důvod, proč mladí lidé nepřilnou k divadlu.

Helen je od svých dvaceti let členkou Královské shakespearovské společnosti. Nicméně podle ní by děti neměly být obtěžovány encyklopedickými informacemi o tomto dramatikovi, ale měly by zamířit do divadla a zhlédnout moderní pojetí některých jeho her.

„Nemyslím si, že by měli ve školách učit Shakespeara. Všichni mladí lidé by měli Shakespeara zakusit jako živé divadlo,“ svěřila pětasedmdesátiletá hvězda britského dramatického umění v rozhovoru s šéfem Královské shakespearovské společnosti Gregorym Doranem.

Helen si myslí, že adaptace Shakespearových her v moderním pojetí je velkou výzvou pro současné režiséry. Ale je nezbytné převést archaický jazyk a styl vyjadřování do moderní podoby, aby mu současníci porozuměli. Velmi se jí také líbí, že třeba Hamleta či Richarda III. hrají ženy.

„Jsem tak šťastná, že dnes ženy můžou hrát Hamleta, Richarda III. nebo Leara, jak ho udělala Glenda Jacksonová. To bylo naprosto nemožné, když mi bylo dvacet, třicet, čtyřicet, padesát i šedesát. To bylo nemožné,“ tvrdí Mirren.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat