Harry Styles je prvním mužem na obálce magazínu Vogue

19.11.2020 | Osobnosti

Americký magazín Vogue má poprvé v dějinách své existence – a vychází už 127 let – na obálce muže. Tedy jenom muže. Občas totiž editoři publikovali se slavnými ženami jejich partnery. Módní bible, jak se magazínu občas přezdívá, ale nikdy neměla na přední straně jen mužský obličej. Britský hudebník Harry Styles byl tedy poctěn tím, že může vytvořit nový historický mezník. Na obálce se objevuje v „ženských“ šatech. Někdo je nadšený, konzervativci šílejí.

Třeba americká ultrapravicová moderátorka Candace Owens patří ke kritickému táboru. Je staromódní a má ráda macho muže. To jí nikdo nebere. Ale ona se musí vyjadřovat k tomu, že to mají jiní odlišně. A ještě je za to veřejně kritizuje. „Vraťte nám mužné muže!“ napsala Owens s tím, že žádná společnost prý nepřežila bez „silných mužů“. Kde si tuhle „pravdu“ vycucala, nejspíš z palce, a co to vůbec silný muž je, už definovat nedokáže. Jedná se o nálepky a prázdné fráze, typické pro zastánce tradičních „hodnot“. Owens také podporuje tradiční role pohlaví a tvrdí, že ráda doma uklízí, vaří a pečuje o manžela. Nikdo jí to nebere. Ona ale potřebuje druhým brát to, že to mají jinak.

Nicméně šestadvacetiletý Styles na to z vysoka kašle. Je mu dost jedno, co si myslí o jeho nahlížení na pohlaví a gender a stereotypy jiní. Je mu fuk, ke které patří generaci. On se svobodně projevuje tak, jak je mu to příjemné. Šaty, které jsou staromódně přisuzovány jen ženám, nosit nepřestane.

„Oblečení je zde pro to, aby si s ním člověk hrál a bavil se, experimentoval s ním… když se zbavíte definice, že je tu oblečení určené pro muže a oblečení určené pro ženy, když se zbavíte těchto omezení, pak si tím otevřete mnohem širší oblast, ve které si můžete hrát,“ prohlásil Harry, pro něhož jsou inspirací třeba kolegové David Bowie nebo Prince, kteří hranice toho, co je typicky mužské a typicky ženské, bourali už v osmdesátých letech.

Harryho svobodnou vůli se projevovat tak, jak touží, podpořila režisérka Olivia Wilde či herec Elijah Wood. Ten bigotní Owens vzkázal: „Myslím, že jste vůbec nepochopila definici toho, co je to být muž. Maskulinita sama o sobě nikoho nedělá mužem.“







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat