Celebrity truchlí: Slavný návrhář Oscar de la Renta odešel ze světa živých

Žák věhlasného návrháře Cristóbala Balenciagy a jeden z největších talentů oděvního návrhářství druhé poloviny 20. století už není mezi živými. Dominikánský rodák Óscar Aristides de la Renta Fiallo zemřel ve věku dvaaosmdesáti let ve svém domě v americkém Connecticutu. Jeho šaty na svatbu či jiné příležitosti oblékly stovky slavných žen a především hollywoodských hereček.

„Zatímco naše srdce puká představou, že budeme žít bez Oscara, je vlastně stále pořád s námi. Oscarova tvrdá práce, jeho inteligence a láska k životu sou v srdci naší společnosti,“ uvedli Alex a Eliza Bolenovi, de la Rentovi obchodní společníci a nejbližší přátelé, když oznámili, že 20. října skonal v Kentu ve státě Connecticut obklopen přáteli, rodinou a několika svými psy. Odešel předčasně, když podlehl zhoubné rakovině.

De la Renta se proslavil v šedesátých letech, kdy si ho zamilovala první dáma USA Jacqueline Kennedy. Byl jedním z nejvýraznějších tvůrců amerického oděvního designu, který do té doby Evropa poněkud ignorovala.

De la Rentovy svatební šaty oblékla nedávno také londýnská advokátka Amal Alamuddin, když se stala paní Clooney. Jeho šaty nosily rovněž první dámy, kupříkladu Laura Bush či Hillary Clinton.

Když si jeho šaty na červený koberec vzaly herečky, kupříkladu Penélope Cruz či Sandra Bullock, nikdy nebyly módními kritiky hodnoceny negativně.

Z Dominikánské republiky odešel v osmnácti letech do Španělska studovat malbu, ale velmi brzy ho zlákaly návrhy oděvů. Mladého talentovaného výtvarníka si všimla manželka amerického velvyslance a požádala ho, aby navrhl šaty její dceři. Design se dostal na obálku magazínu Life a to znamenalo přijetí do dílny návrháře Cristóbala Balenciagy. Oscar pak v Paříži pracoval pro Lanvin, od roku 1963 pro Elizabeth Arden v New Yorku a o dva roky později si tamtéž založil vlastní značku. Příští rok módní dům Oscar de la Renta oslaví padesát let.

„Mám rád světlo, barvu, luminozitu. Mám rád věci velmi barevné a jasné,“ přiznal před deseti roky návrhář s tím, že jeho módu ovlivnil hispánský temperament.

De la Renta byl superstar – tak o něm opravdu hovořila – také pro šéfredaktorku magazínu Vogue Annu Wintourovou. Ta jeho šaty zbožňovala. A zcela určitě nebude chybět na posledním rozloučení s jedním z největších amerických návrhářů naší doby.

De la Renta se v roce 1989 oženil s Annete Englehardovou, s níž adoptoval syna Moisese, ten působí jako návrhář v otcově módním domě. Jeho první manželka Françoise de Langladeová byla šéfredaktorkou francouzské edice magazínu Vogue, zemřela v roce 1983.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

5 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:54
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat