Prostreno.cz

Důkladné čistění grilu nepodceňujte

Gril postavený na terase. To je pohled! Čistíte ho ale před každým použitím tak důkladně, jak byste měli? Zbytky připečených potravin lákají hmyz, který je zase přenašečem škodlivých bakterií. A ty vám zkazí nejen jídlo, ale i žaludek!

Hurá! Grilovací sezona je konečně tady. A dychtiví kuchaři nacházejí bezpočet důvodů, proč si udělat večeři na rozpáleném roštu hned několik dní v týdnu. Klidně i těch sedm! Kuřecí prsa, hovězí steak, ryba, pizza, brambory, kukuřice nebo chléb, neexistuje nic, co by po pár otočkách nebylo dobré, šťavnaté a lákavé! Je tu ale jedna zásadní věc, kterou příznivci ohně i dřevěného uhlí občas podceňují. A z toho koukají neblahé následky.

Štěstí přeje připraveným

Také jste s velkou chutí a nepopsatelným nadšením zase oprášili gril? Tak jistě, venku už začíná byt snesitelně a v hlavě máte spoustu receptů na marinády. Stačí jen zažehnout plamen a pustit se do téhle příjemné práce! Velkou otázkou je však čistota samotného grilu. A to nejen dnes a v tuto chvíli, ale i před každým použitím. Americké ministerstvo zemědělství varuje, že počet případů otravy jídlem v jarních a letních měsících každoročně strmě narůstá. Důvod? Ten hledejte právě na roštu!

Maso s něčím „navíc“

Když se kácí les, létají třísky. A když se dělá jídlo, je jasné, že sem tam něco ukápne i odpadne. V grilech a jejich zákoutích se proto ukrývají zbytky potravin, jež tam mohou být celé týdny i měsíce. Velkým lákadlem bývají pro ptáky, hmyz i další návštěvníky, kteří tímhle nabízeným rautem nepohrdnou. S každým uloupeným soustem však povrch grilu zanesou velkým množstvím bakterií, mnohdy i fekálního původu. Způsobit pak mohou nevolnosti, žaludeční křeče, nadýmání, zvracení, průjmy a další žaludeční potíže, jež se přirovnávají k otravě. Říkáte si, že vysoká teplota ohně choroboplodné zárodky nekompromisně zničí? Je pravda, že udělá své, ale stoprocentní také není. Proto je nutné gril čistit, a to vždy před tím, než na něj něco „hodíte“. Tak na to myslete…

Zdroje: www.realsimple.com, www.fsis.usda.gov





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat