Letos budu šetřit! Jenže jak na to?

02.01.2017 | Finance

S novým rokem přichází opět naděje, že budeme věci dělat jinak a lépe. Sepíšeme si celý seznam toho, co všechno chceme změnit, jací chceme být. Pravděpodobně velká část lidí z našeho okolí si ale už žádná předsevzetí nedává, protože to prý nefunguje. Proč v plnění novoročních předsevzetí tolik selháváme?

Klíčem k rozluštění může být míra. Chceme toho po sobě zkrátka příliš mnoho v krátkém čase. Bylo by samozřejmě krásné, kdyby se nám podařilo v jednom roce zhubnout, přestat kouřit i začít šetřit, ale je to na jeden rok příliš velké sousto.

Většina koučů radí, abyste si vybrali nejvíce palčivý problém a soustředili se jen na něj klidně celý rok.

Chce to plán

Přestože jsme si stanovili jedno předsevzetí, například že budeme zacházet lépe s penězi, je třeba k tomuto cíli ještě stanovit jasný postup, jak toho dosáhneme. „Naučit se dobře zacházet s penězi není nic jednoduchého, ale každý, kdo tomu věnuje svůj čas, bude odměněn,“ uvádí Pavla Hávová, mluvčí ČSOB, a dodává: „Možná to bude znít banálně, ale vždy je na začátku třeba podívat se, jaké máme příjmy a jaké výdaje. Tato analýza nám pomůže stanovit, kde jsme teď a kde bychom mohli být za rok, tedy jaké by mohlo být naše reálně splnitelné předsevzetí.“

Finance mě letos nezaskočí

Pokud si tedy jako letošní předsevzetí stanovíte lepší zacházení s penězi, zakomponujte do svého plánu těchto jednoduchých sedm rad.

1. Hlavní je mít přehled

Průběžně evidujte svou finanční situaci. Budete tak mít přehled o tom, kolik si můžete dovolit utrácet či zda je čas začít šetřit. Stačí si vše psát jeden měsíc, k tomu pak připočítejte ostatní platby a příjmy, které chodí např. jednou ročně.

2. Rezerva a nečekané výdaje

Pro klidné spaní byste měli mít vždycky finanční rezervu, pro případy, kdy se rozbije pračka, auto nebo potřebujeme novou korunku. „Ideálně by měla být v šestinásobku nezbytných měsíčních výdajů domácnosti,“ upozorňuje Pavla Hávová. Tyto peníze by měly být jednoduše a rychle dostupné.

3. Šetřete si na svůj sen

Snáz se šetří, když víte, na co peníze půjdou. Stanovte si cíl a konečnou částku, kterou chcete nastřádat. Pokud šetříte na auto, dejte si jeho fotografii někam, kde na ni uvidíte. Ve slabších chvilkách vám připomene, kam směřujete.

4. Myslete na budoucnost

Část peněz si spořte také na svou budoucnost, respektive na stáří. V tomto ohledu se určitě nespoléhejte na stát. Přeci jen se chcete mít lépe, než kam dosáhne důchod od státu. Díky příspěvkům státu i zaměstnavatele je ideální doplňkové penzijní spoření. Pokud chcete využít veškerých výhod, je nejvhodnější spořit si 3 000 korun měsíčně.

5. Pozor na půjčky nad rámec vašich možností

Zní to tak jasně, ale pozor na záludnost, která se jmenuje špatný odhad aktuální finanční situace. Pokud zvažujete půjčku, všechno si nejdříve spočítejte a nerozhodujte se jen na základě emocí. Pokud byste si přeci jen vzali velké sousto, je dobré být k sobě upřímný a situaci řešit. Existují různé možnosti jako sloučení úvěrů do jednoho apod.

6. Neutrácejte tolik

Když nevíte, jak víc vydělat, řešením je méně utrácet. Šetřit se dá různě. Zvažte změnu dodavatele elektřiny nebo používání úsporných žárovek. Jestliže vám v rozpočtu měsíčně pár stovek přebývá, začněte si tvořit finanční rezervu. Samozřejmostí je omezit neřesti, jako jsou kouření, alkohol nebo zálibu v nakupování.

7. Peníze zhodnocujte

Když máte vytvořenou rezervu, podaří se vám ušetřit další peníze, nenechte je ležet na běžném účtu. Raději je začněte aktivně zhodnocovat. Pokud peníze nebudete v blízké době potřebovat, vyzkoušejte nějakou formu investice, která vám může přinést lepší zhodnocení. Pokud nejste zrovna odborníkem na vývoj na finančních trzích, může pro vás být vhodným řešením investice do podílových fondů. Ty spravují odborníci a vy se tak nemusíte o finanční trhy starat ani nadále.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat