Chcete ušetřit za jídlo? Inspirujte se u svých babiček

17.02.2017 | Finance

Většina našich babiček neměla peněz nazbyt. A přesto se jim podařilo vyjít! To my máme v porovnání s nimi mnohem větší příjmy. A ne vždy se nám tak docela podaří být před výplatou ve finanční pohodě. Jak to ty moudré ženy dělaly?

Jistě, mnohé z nich neměly tak vysoké životní náklady, jaké máme dnes, ale i tak měly v rukávu pár triků, díky nimž rodinný rozpočet nepraskal ve švech. A co víc, můžeme se jimi inspirovat i my!

Masové dny

Naše babičky si rozhodně nedopřávaly maso k obědu či k večeři každý den. Kdepak! To byla spíše vzácnost. Uměly ale skvěle zužitkovat jiné, mnohem levnější suroviny, například luštěniny či brambory, byly přebornice v úžasných a levných polévkách… Zkrátka dokázaly se základními ingrediencemi vykouzlit oběd za pár korun. Kdepak maso 5krát do týdne.

Domácí večeře

Pokud ještě máte tu možnost, zkuste se své babičky optat, jak často sama nebo s dědečkem chodívala do restaurací apod. Vsadíme se, že maximálně párkrát do roka. Naše babičky totiž večeřely doma. A to je vždy mnohem levnější (a mnohdy také zdravější – taková čočka je z hlediska výživy několikanásobně prospěšnější než například smažená věc z fast foodu…o ceně ani nemluvě).

Inventury a zásoby

Určitě i vy pamatujete, kolik zásob mouky, rýže, těstovin nebo luštěnin se ve spíži u vaší babičky vždy nacházelo. A co víc, tyto moudré ženy vždy přesně věděly, kolik čeho ještě mají! Nikdy se jim nestalo, že by uprostřed vaření zjistily, že jim chybí nějaká ingredience. To proto, že měly dokonalý přehled o tom, jakými zásobami jejich spižírna vládne. Základní a trvanlivé suroviny nakupovaly ve velkém, ale za levný peníz. Nemusely tak utrácet horentní sumy jen proto, že něco nutně potřebují.

Nejlepší obchod

Ušklíbáte se nad staršími lidmi, kteří pročítají letáky? Pak byste se nad sebou měli zamyslet. Oni totiž nejenže nejspíš nemají peněz nazbyt (což se velmi snadno může stát i vám), ale navíc mají dokonalý přehled o tom, kde nejvíce ušetří. Což se při napjatém rozpočtu víc než hodí. Nakupovat věci ve slevách rozhodně není nic, za co by se měl člověk stydět! Občas byste se spíš měli inspirovat.

Vlastní produkce

Pokud žijete v paneláku někde ve městě, máte nejspíš situaci o něco složitější než ti, kteří bydlí na venkově a mají zahradu, ale i tak vězte, že se dají některé suroviny pěstovat i doma! Nemusíte utrácet za bylinky – na parapetu v květináči je budete mít neustále po ruce. Máte-li balkón, vyměňte okrasné rostliny za ty plodící – rajčata, papriky, borůvky, jahody a spousta dalších plodin se prodává i v „truhlíkové“ verzi. A třeba by vám kolegyně v práci, která bydlí v domečku se zahrádkou, „pronajala“ jeden nevyužívaný záhonek. Zkrátka zkuste být alespoň občas méně závislí na supermarketech!

Skvělé zbytky

Neustále čteme o tom, jak strašně plýtváme potravinami. A to je něco, o čem by se našim babičkám ani nezdálo – ony by nikdy žádnou potravinu nevyhodily (tedy pokud už by nebyla zkažená). Nakupovaly jen tolik, kolik věděly, že spotřebují, a když něco zbylo, bylo o jídlo na další den postaráno. Kdepak plýtvat jídlem! Vždyť například zbylá rýže nebo brambory (ale i maso) se dají zužitkovat na tolik způsobů!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat