Práce z domova? Naučte se jednoduché tipy, jak být produktivní

19.01.2017 | Finance

Home office neboli práce z domova je čím dál častější formou výkonu některých povolání. Je výhodná pro zaměstnavatele i zaměstnance – šetří náklady, navíc vyhovuje například maminkám s dětmi, které nemají každý den možnost sedět 8 hodin v kanceláři. Ovšem i home office skrývá řadu záludností!

Doma má sice člověk klid, sám si řídí, jak a kdy bude pracovat, aby včas odevzdal svěřené úkoly, ale také ho rozptyluje řada věcí. Neumyté nádobí, děti, prostředí, které vybízí spíše k odpočinku než k práci… Důvodů k prokrastinaci a odkládání práce je spousta a záleží na vůli každého pracovníka na home office, aby jim odolal. Jak ale v prostředí domova zajistit opravdu maximální výkon? Máme pro vás čtyři jednoduché tipy!

Tip č. 1: Můj pracovní koutek

Sedět s notebookem na klíně v obýváku na gauči, to je základ pro pracovní katastrofu. Lidé pracující na home office by si měli doma zřídit pracovnu či koutek, který je vyhrazen jen a jen pro práci. Kancelářský stůl, pohodlná židli, co nejméně lákadel a rozptylujících faktorů (televize apod.) – to je základ úspěchu. Důležitý je také klid, který ovšem předpokládá spolupracující rodinu. Jste-li maminkou malých dětí, bude se vám jen těžko vysvětlovat, že „mamka potřebuje pracovat a nemůže si hrát s legem“.

Tip č. 2: Pevná pracovní doba

Ano, pracujete-li z domova, je do značné míry jen na vás, kdy přesně se do práce pustíte. Ale snažte se ustanovit si nějakou pevnou „pracovní dobu“. I doma totiž potřebujete režim. Pak se nestane, že budete na poslední chvíli před termínem odevzdání pracovat v kuse tři dny a tři noci, protože jste předtím zaměstnávali své ruce či hlavu něčím jiným. Zkuste se i doma chovat tak, jako byste chodili do kanceláře – stanovte si začátek např. na devátou ranní, pak si dopřejte pauzu na oběd a pracujte do určité hodiny do večera. Ano, i konec „pracovní doby“ je důležité dodržovat. Abyste se vyhnuli případům, kdy pro samou práci z ničeho nic zjistíte, že se blíží půlnoc…

Tip č. 3: Spolehněte se na technologie

Pokud pracujete v rámci týmu, který nesedí na židlích v jedné kanceláři, musíte se propojit jinak. Dnes je k dispozici spousta aplikací a komunikačních kanálů, které vám v tomto ohledu výrazně usnadní práci. A tak je využijte! Žijeme v době, kdy již komunikace není závislá na osobním kontaktu. I to vám práci na home office usnadní.

Tip č. 4: Nevyhýbejte se kontaktům

I když pracujete z domova, neznamená to, že jste uzavření před světem a ke komunikaci musíte používat jen výše zmíněné technologie. Občas totiž není od věci uspořádat poradu či setkání spolupracovníků pěkně tváří v tvář. Pokud se potkáte s ostatními spolupracovníky či klienty „naživo“, proberete i věci, jež by vás přes počítač čii telefon třeba nenapadly, dostanete spoustu zajímavých podnětů a nápadů, rychleji vyřešíte případné problémy. Home office neznamená domácí vězení!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat