Odvracíte oči při rozhovoru? Co tím o sobě říkáte

05.01.2017 | Finance

Jestliže člověk při rozhovoru s jinou osobou nedokáže udržet přímý oční kontakt a často odvrací zrak, pak je to jedinec skvělých konverzačních schopností. Odvracení očí je totiž nevědomou reakcí mozku, který veškerou energii věnuje správné volbě slov a maximálním vyjadřovacím schopnostem.

Psychologové z Kjótské univerzity v experimentálním výzkumu prokázali, že jedinci odvracející při rozhovoru občas zrak mají nejlepší konverzační schopnosti.

„Dvojitý úkol udržovat oční kontakt a zároveň potřeba mozku vybírat slova odpovídající požadavkům je příliš náročný. Aby šetřil sám sebe a svou energii, nutí mozek svého majitele přerušovat oční kontakt a zaměřovat se exkluzivně na dokonalý výběr slov, která naplní nejlépe požadavek,“ tvrdí neuropsychologové z Kjótské univerzity.

Moment přerušení očního kontaktu nastává nejčastěji ve chvíli nejnáročnějšího výběru slov. Ale jakmile člověk při rozhovoru toto dělá, má podle odborníků posluchač důkaz, že hovoří s jedincem skvělých vyjadřovacích schopností.

Lže mi?

Podle neverbálních projevů je možné na druhém člověku během konverzace poznat mnohé. Třeba i to, zda lže. Pokud máte během komunikace pocit, že vám člověk neříká tak docela pravdu, na co se zaměřit?

1. Prozradí ho obličej?

Pokud člověk není patologický lhář, tak skutečnost, že lže, ze své tváře úplně vymazat nedokáže. Mohou mu lehce zčervenat tváře, rozšíří se mu nosní dírky, nevědomky si kouše ret, častěji mrká.

2. Co řeč těla?

Lháři se podvědomě snaží vypadat co nejmenší (tedy co nejnenápadněji). A tak může být jejich postoj lehce schoulený, málokdy výrazně gestikulují, často pak mají založené ruce.

3. Pozor na úsměv!

Těžko lhář vykouzlí na své tváři upřímný úsměv – takže pozor na jakýsi „poťouchlý“ úsměv nebo takový, který sice sedí na rtech, ale nezračí se mu v očích. To vždy zpozorněte!

4. A co samotná řeč?

Tedy ne její obsah, ale spíše forma. Lháři se nevědomky stává, že lehce změní tón hlasu, mluví buď rychleji, nebo naopak pomaleji než obvykle, rovněž nepravidelně a rychleji dýchají.

5. Jak odpovídají?

Položit v případě podezření, že vám váš protějšek neříká pravdu, nějakou doplňující otázku, vám rovněž může mnoho napovědět. Je zcela přirozené, že se člověk při zamyšlení se nad odpovědí na chvíli podívá jinam než na vás, ale pokud se rozmýšlí nějak dlouho a oční kontakt je prakticky nulový, pravděpodobně vám lže…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat