Životopis: Co do něj rozhodně nepatří?

06.03.2017 | Finance

Pokud se porozhlížíte po nové práci, jistě se chystáte oprášit a doplnit také svůj životopis. Jakých chyb se při jeho tvoření vyvarovat, abyste svého potenciálního zaměstnavatele neodradili již při čtení vašich zkušeností a dovedností?

Pamatujte, že v životopise by se neměly vyskytovat následující nešvary:

Fotografie

Pokud váš potenciální zaměstnavatel požaduje připojit k životopisu vaši fotografii, má na mysli pasovku, tedy typ fotky, kterou máte například na občanském průkazu. Měla by být co nejaktuálnější. Rozhodně nepřipojujte k životopisu fotografie z dovolené nebo rodinné oslavy, i když vám to na nich sluší víc než na pasovce.

„Vtipné“ e-mailové adresy

Na tom, že máte adresu typu kopratinka.kvetovana@email.cz nebo borec.nejvetsi@email.cz, samozřejmě není nic špatného. Tedy v osobní rovině. Ovšem za účelem hledání práce si založte nový e-mail. Takový, který se bude skládat z vašeho jména a příjmení.

Koníčky

Kolonka „Zájmy a hobby“ sice v životopisech bývá, ale vyplnit byste do ní měli především činnosti, jež nějak souvisí s vašimi schopnostmi relevantními k práci, o niž se ucházíte. Vybarvování omalovánek pro dospělé, pletení nebo sbírání zátek od piva k nim většinou nepatří. Ty si nechte pro sebe.

Minulý/budoucí plat

Samozřejmě, během pracovního pohovoru přijde na přetřes i téma financí, respektive vašich představ o budoucí mzdě. Ale psát tyto představy již do životopisu, to se rozhodně nesluší. Stejně tak to platí i o zveřejňování částky, kterou jste brali v minulé práci. To není relevantní informace do životopisu. A v očích potenciálního zaměstnavatele by vám to nijak nepomohlo.

Cokoli ze střední

Že jste se v druháku zúčastnili okresního kola matematické olympiády? Dvě pololetí jste byli členy šachového kroužku nebo jste rok navštěvovali kurz španělštiny? Pak gratulujeme. Ovšem pokud nejste čerstvým absolventem střední školy, pak jsou takové informace nedůležité.

Nesouvisející zaměstnání

To samé platí i o krátkodobých či dávných zaměstnáních typu brigáda přes léto ve skladu jistého supermarketu či 4 týdny praxe u firmy XY v rámci školního projektu. Takové informace o tom, zda práci získáte či ne, nerozhodují…

Nepravdivé informace

Anglicky mluvím plynně, ovládám Excel… Spousta lidí si v životopisu upravuje pravdu tak, aby vypadali lépe. Jenže to jim paradoxně může ještě víc uškodit! Pravda totiž vyjde vždycky najevo, dost často již během samotného pohovoru (například když si budoucí zaměstnavatel bude chtít vaše dovednosti vyzkoušet a zadá vám nějaký úkol na počítači, či během rozhovoru „přepne“ do angličtiny).

Pravopisné chyby

Myslíte si, že chybějící interpunkce či nějaké to tvrdé a měkké i nemá na rozhodování o tom, zda vysněnou pozici dostanete, žádný vliv? Pak byste mohli být vyvedeni z omylu. Pravopisné chyby totiž působí, jako byste si s životopisem vlastně ani nedali moc práce a o místo tedy nejevíte takový zájem. Že nejste v gramatice zběhlí? Požádejte o přečtení životopisu někoho ze svého okolí, kdo má na chyby „oko“.

Příliš kreativní grafika

Nejrůznější barvy písma, střídání fontů, obrázky… Z takových životopisů se většinou HR pracovníkům zatočí hlava. A ne v dobrém slova smyslu. Životopis by měl být graficky čistý a především přehledný. Kreativní (profesionálně) samozřejmě můžete být, pokud se hlásíte na pozici, kde se takové dovednosti předpokládají.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat