5 jednoduchých triků, jak ušetřit

20.03.2017 | Finance

Už zase týden před výplatou odpočítáváte každou korunu a přemýšlíte, jak to příští měsíc „zaonačit“ o něco lépe? Zkuste pomoci svému rozpočtu některým z následujících triků!

Kde a jak se dá také ušetřit?

Plánujte dopředu

Pokud víte, že se chystáte na nějakou větší investici (dovolená, pořízení auta či nějakého zásadnějšího vybavení domácnosti), nepřemýšlejte jen, kde danou věc pořídíte, ale také kdy. Některé zboží je totiž vázané na sezónu a vyplatí se kupovat ho mimo ni (například letí dovolenou nejlevněji objednáte v zimě, elektrické spotřebiče jsou s cenou dolů například po Vánocích apod.). Jinými slovy – všude, kde je možné investici rozmyslet dopředu, plánujte.

Nakupujte levněji

Slevové akce mohou být skvělou příležitostí k nákupům. Sledujte letáky a nakupujte podle nich. Platí to nejen u potravin, ale také například u oblečení nebo čisticích prostředků, kosmetiky apod. Využívejte slevové kupony a karty. Mimochodem, některé supermarkety chvíli před zavírací dobou zlevňují jisté druhy pečiva č zeleniny. Zkuste zjistit, jestli k nim nepatří i ten váš!

Méně jezděte

Ceny benzínu občas poskočí do závratných výšin. Proto si vždy zkuste propočítat, zda se vám vyplatí vyjet autem, či zda by nebyl levnější vlak, autobus nebo hromadná doprava. Nejvíc se samozřejmě vyplatí chodit co nejčastěji pěšky. Je to zdarma a ještě prospějete svému tělu!

Přestaňte kouřit

Naříkat, že nemáte peníze, ale přitom vykouřit krabičku cigaret denně, to zní jako hodně velký paradox. Schválně – zkuste se posadit, vezměte do ruky kalkulačku a spočítejte, kolik peněz měsíčně utratíte za tento extrémně nezdravý (a nikterak voňavý) zlozvyk. Nejspíš budete dost překvapeni. Pokud vás nepřesvědčilo vysoké riziko rakoviny a dalších onemocnění, možná vás přinutí přestat kouřit alespoň vidina úspor.

Ušetřete na zábavě

Lístky do kina či divadla, do zábavních center, aquaparků, atrakce na poutích, diskotéky… To aby měl člověk nějaký vedlejší příjem jen na radovánky. Jenže co když nemá? Najděte si v okolí nějaké „vyžití“, za které neutratíte půlku výplaty. S dětmi vyrazte na výlet do okolí, na procházku městem, porozhlédněte se, která galerie má nízké vstupné nebo zda neprobíhá nějaká akce, v jejímž rámci jsou vstupy zdarma či za symbolickou cenu. Projděte si zapadlý hrad či zámek, který není zrovna turistickou atrakcí (a tomu také odpovídá vstupné), podívejte se, zda obec, ve které bydlíte, nepořádá nějakou akci či festival (ty bývají většinou zdarma). Zkrátka buďte troch kreativní. Určitě najdete spoustu příležitostí, jak se pobavit i za nepatrné sumy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat