Proč jsou ženy skvělými šéfovými

01.08.2017 | Finance

Jak mezi muži, tak mezi ženami se najdou skvělí manažeři, kteří vědí, jak vést a motivovat svůj tým, ale také takoví, u nichž si člověk není tak docela jistý, jak se na svou pozici dostali. Pojďme se ale zaměřit na vlastnosti, které dokážou udělat skvělé šéfové právě z žen!

Schopnost naslouchat

Pokud vedete tým lidí, je důležité nejen slyšet, co říkají, ale také skutečně naslouchat. Číst mezi řádky, vidět významy, které nejsou tak zjevné, zkrátka odhalit, co má daný člověk skutečně na mysli. A na to jsou ženy expertkami. Zajímá je, co si myslí ostatní, málokdy jim něco důležitého unikne.

Umění spolupráce

Ačkoli se může zdát, že šéfovat někomu znamená jen rozhodovat o druhých a prosazovat svou vůli, není to tak docela pravda. Vedoucí manažer by měl být především týmovým hráčem, který ví, jak to v týmu chodí. Který – i když rozhoduje – bere v potaz názory svých podřízených a snaží se, aby se na důležitých věcech všichni podíleli. Ženám většinou nedělá problém se vžít do kůže druhých a naslouchat jim.

Důležitá podpora

Snad díky mateřským instinktům dokážou ženy v týmu, který vedou, podporovat každého člověka a zajímat se o jeho profesní růst. Nedělá jim problém řešit případné obtíže svých podřízených, snaží se nelámat nad nimi při případném neúspěch hůl a umějí v pravé chvíli druhého podržet. Neznamená to samozřejmě, že tolerují závažné přestupky nebo opakující se chyby.

Neustálé zdokonalování

Tak jako se ženy-manažerky snaží neustále zdokonalovat svůj tým, tak se stejnou vehementností usilují o neustálé zlepšování sebe sama. Jsou si vědomy svých předností i chyb a neustále se na sobě snaží pracovat. Nebojí se přiznat pochybení a většinou rychle najdou řešení, jak ho napravit.

Pozitivní motivace

Motivovat může šéf či šéfová v zásadě dvěma způsoby. Pozitivně a negativně. Negativní motivace spočívá (zjednodušeně řečeno) v sankcích či výhrůžkách při neúspěchu, ta pozitivní naopak v pochvalách a ocenění při úspěchu. Odborníci na personalistiku jasně říkají, že pozitivní motivace je mnohem efektivnější. A ženy jsou jí zpravidla schopny snáz než jejich mužští kolegové. Uvědomují si, že když budou svůj tým povzbuzovat a chválit, bude výkonnější (ostatně je to trochu jako při výchově dětí).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat