Naučte se mluvit na veřejnosti. S našimi triky budete excelovat

Zatímco někteří z nás jsou přirozenými řečníky, pro jiné je představa projevu před posluchači noční můrou. Přitom mluvení před plným sálem či zasedací místností vůbec nemusí být traumatickým zážitkem, stačí mít na paměti pár pravidel.

Čas od času se stane, že musíme promluvit před větší skupinou lidí, například během firemní či projektové prezentace. Pokud patříte mezi ty, kterým taková událost nedá spát už týden před svým konáním, zkuste se řídit následujícími tipy.

1.    Buďte sebejistí

Hned první rada bude nejspíš ta nejtěžší. Ale přitom si stačí uvědomit, že důvodem, proč právě vy mluvíte, přednášíte či prezentujete svou práci před danou skupinou lidí, je, že jste na ono téma největším odborníkem. Právě vy k němu máte co říci a lidé, kteří jsou v místnosti, jsou tam proto, aby vás si vyslechli, protože jim nikdo jiný problematiku neosvětlí tak jako vy. To už je důvod ke zdravému sebevědomí, no ne?

2.    Mějte jasnou strukturu

Co chcete, aby si vaši posluchači z projevu či prezentace odnesli? Respektive kdyby měli obsah vašeho proslovu charakterizovat pomocí pár vět, co by asi řekli? Dbejte na to, abyste byli struční a srozumitelní.

3.    Znejte své posluchače

Než si vůbec začnete svůj proslov připravovat, zjistěte si, kdo bude sedět v publiku. Budou to studenti, experti na danou problematiku, nebo úplní laici? Tak předejdete situaci, kdy posluchače znalé tématu dokonale unudíte přílišným vysvětlováním pojmů, jež přitom běžně užívají, nebo naopak úplně zmatete a zahltíte podrobnostmi naprosté začátečníky, jimž nemají šanci porozumět.

4.    Nenechte se vykolejit

Občas se může stát, že do projevu zasáhne nepředpokládaná a neovlivnitelná okolnost (stávkující technika, zpoždění hlavního hosta, rušící posluchač apod.). Snažte se za každou cenu zachovat klid, publikum ocení, když situaci zvládnete s přehledem a navzdory nepřízni osudu odvedete skvělý výkon.

5.    Nacvičujte, nacvičujte, nacvičujte

Snažte se naučit prezentaci co nejdokonaleji nazpaměť. Jednak posluchače mnohem lépe vtáhnete do hry, nebudete-li neustále nahlížet do papírů s poznámkami, jednak si sami budete mnohem jistější. Ale pozor, někdy nestačí, že jste přesvědčeni, že umíte každé slovo ze svého projevu – je třeba si to vyzkoušet. Můžete například požádat někoho z rodiny nebo přátel, aby vám zahráli roli publika, nebo si projev nazkoušejte před zrcadlem. Dokonalá příprava se určitě vyplatí.






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat