Máte pocit, že pracujete hodně a za málo peněz? Jinde jsou na tom hůř

09.07.2018 | Finance

Jistě. Jiný kraj, jiný mrav. Říkáte si, že takový Vietnam nebo Rumunsko nemá s podmínkami v Čechách nic společného, že možná mají horší pracovní dobu nebo platy, ale nemůžeme je srovnávat? Až si zase jednou budete stěžovat na svoje zaměstnání a smutně štkát nad výplatní páskou, vzpomeňte si na některou z uvedených zemí. Jsou na tom totiž i hůř.

A pokud nemáte ten dojem, měli byste se poohlédnout po jiném zaměstnání. A rychle!

Japonsko

Téměř čtvrtina Japonců pracuje podle světových průzkumů až sto hodin měsíčně přesčas. A co hůř, nikdo jim je neproplatí. Platy jsou s Českou republikou poměrně srovnatelné, ale pracovní doba bývá mnohem delší a většina zaměstnanců pracuje šest dní v týdnu. Přestože mají zaměstnanci v Japonsku nárok na 20 dní dovolené ročně, většina z nich si ji za celý rok celou nevybere. Dvacetidenní dovolenou, ale ještě nedávno, v Japonsku vůbec neměli. Přistoupilo se k úpravě zákoníku poté, co rapidně stoupl počet sebevražd následkem přepracování.

Vietnam

V osm ráno přijdete do práce a v pět odpoledne… nastoupíte na přesčasy. V deset večer skončíte a ráno znovu. Od pondělí do soboty. Za 50 euro měsíčně. Tato částka sice na základní živobytí nestačí, ale když v práci div nebydlíte, volna se vám nedostane, tak je nemáte kde utratit a tím pádem víc nepotřebujete. Strašné, že?. Podobně je na tom i Čína, kde sice není tak dlouhá pracovní doba, zato se běžně pracuje i sedm dní v týdnu. Zaměstnanci mají pouhé dva dny volna v jednom měsíci.

Indonésie

Průměrná mzda Indonésana je v přepočtu asi 5200 korun. Bohužel jsou zaměstnanci nuceni k dlouhým přesčasům.  Nejhorší pracovní podmínky mají pracovníci v domácnostech. Nemají žádné pracovní smlouvy, dostávají jen část minimální mzdy a nemají žádné sociální zabezpečení.

USA

V USA není zvykem proplácení státních svátků. I když některé z nich tvoří výjimku, je jich o poznání méně, než u nás. Každý čtvrtý zaměstnanec ani nemá nárok na dovolenou. Většinou si ho vyslouží po několika odpracovaných letech u jednoho zaměstnavatele. Dovolené jsou tu opravdu spíše záležitostí dohody. Téměř polovina Američanů má ročně méně, než jedenáct dní dovolené.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat