Přehlížené maličkosti, kvůli kterým nám z účtu zbytečně mizejí peníze

25.07.2018 | Finance

Možná to také znáte. Do výplaty zbývá ještě nějaký ten den, ale váš účet už téměř zeje prázdnotou. A přitom jste nic velkého nekupovali a žádné extra výdaje si také nevybavujete. Možná vám peníze mizí úplně zbytečně za maličkosti, které se dají řešit jinak. Na co si dát pozor?

Hladové pojistky

Povinné ručení, pojištění domácnosti, úrazové pojištění, ale také například poplatky za vedení účtu apod. dokáží spolykat měsíčně pořádný ranec peněz. Možná je na čase si všechny tyto položky projít a porozhlédnout se, zda byste nenašli o něco levnější řešení. Banky a pojišťovny se předbíhají ve výhodnějších nabídkách, tak proč byste toho neměli využít?

Co budeme pít

Každý z nás občas utratí nějaké ty peníze navíc (a občas i zbytečně) za dobré jídlo. Jenže co když zbytečně utrácíte za pití? Jestliže jste napojení na veřejný vodovod, vězte, že máte na dosah kvalitní pitnou vodu, a nemusíte proto kupovat tu balenou. Sklenice vody z kohoutku vyjde několikanásobně levněji než té z obchodu. Jestliže kupujete limonády či sladké vody, pak je na čase tento zvyk také prolomit. Jednak vám poděkuje vaše zdraví, jednak pocítíte rozdíl v peněžence. K pití se mnohem lépe hodí voda ochucená pár kapkami citronu či kouskem ovoce než limonáda plná cukru a chemie! O rozdílu v ceně ani nemluvě.

Večeře od základu

A když jsme nakousli pití, musíme zmínit i jídlo. Spousta z nás zbytečně utrácí za to již hotové nebo předpřipravené. Přitom pokud si nakoupíme na pokrm čerstvé suroviny, vyjde nás porce mnohem levněji (jistě, první nákup může být o něco dražší, ale z koupených surovin uvaříte několik pokrmů a porcí, takže ve výsledku je jídlo levnější). Navíc i na tom, co kupujete, se dá ušetřit. Jen se podívejte, kolik stojí třeba luštěniny, mrkev nebo rýže. Ovoce a zeleninu můžete nakupovat v akci, to samé platí o mase (zkuste porovnat ceny kuřecích prsíček a stehen – rozdíl už je znatelný). Zkrátka věnujte nákupu potravin mnohem větší pozornost a vařte si doma.

Malý velký čtenář

Jestliže patříte mezi knihomoly, pak je jasné, že vaše knihovna ukrývá malé jmění. Schválně zkuste jen tak od oka spočítat, kolik peněz za knihy už jste utratili! A přitom existují veřejné knihovny, kde můžete svou čtenářskou vášeň ukojit prakticky zdarma. Ostatně jen málokterou knihu čteme dvakrát, ostatní nám jen bez užitku leží v knihovně…

Člen výhodného klubu

Může se stát, že úplně zbytečně utrácíte i třeba za předplatné časopisu, který stejně nestíháte číst, nebo v rámci nějaké super výhodné akce každý měsíc dokupujete jakési sběratelské předměty do sbírky (karty se zvířátky, s recepty apod.). Opravdu není na čase tyto výdaje proškrtat?

Opravdu chytré nákupy

Většina z nás si zvykla sledovat slevové akce u cenovek v kamenných obchodech. Ale ony – a mnohdy i mnohem výhodnější – probíhají i na internetu! Stačí porovnat ceny na k tomu určených serverech, podívat se, zda co všechno prodejci nabízejí, a pak už jen odkliknout nejvýhodnější nabídku.

To prostě musím mít

Reklama nás ovlivňuje na každém kroku (i když jsme přesvědčeni, že nás se to netýká). A mnohdy máme díky ní pocit, že nutně potřebujeme nejnovější model všeho, co přijde na trh. Jenže ruku na srdce – většinou vážně nepotřebujeme. Oblečení pro sebe i rodinu klidně můžeme nakoupit z druhé ruky, ojeté auto také není žádný zločin, to samé platí třeba pro nábytek, dětské hračky, zkrátka cokoli, co v bazarech najdeme. A mimochodem, rok starý telefon také není hned nutné měnit za nejnovější, pokud ten současný zvládá, co má.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat