Jak správně zabezpečit účty na sociálních sítích?

05.02.2019 | Finance

Umíte používat všechny funkce a nastavení účtu tak, abyste předešli zbytečnému obtěžování neznámými lidmi, nebo dokonce krádeži vaší online identity?

O ochraně soukromí na sociálních sítích se toho napsalo již mnoho, výrazně méně se ale řeší správné zabezpečení osobních účtů a všechny možnosti, jak ztížit hackerům situaci, jak jej ovládnout a zneužít k vlastním nekalým účelům. Většina uživatelů u sociálních sítí používá jednoduché přihlašování pomocí e-mailové adresy a hesla. Takový způsob zabezpečení soukromého účtu je ale v dnešní době zcela nedostačující.

Bezpečnost a soukromí v sociálních sítích si vyžadují sofistikovanější řešení, například dvoufázové ověření u Facebooku. Uživateli nestačí klasický e-mail a heslo, ale poté ještě musí zadat jednorázově vygenerovaný kód, který mu sociální síť zašle formou SMS na mobilní telefon. Bezpečí na sociálních sítích zajistí i možnost odhlášení z účtu na dálku a správné nastavení soukromí. Mnoho uživatelů Facebooku netuší, že si může nastavit, aby jejich příspěvky mohli vidět pouze přátelé. To samé se týká blokace některých uživatelů. Sociální sítě soukromí dokážou ochránit, ale neobejde se to bez aktivní součinnosti majitele účtu.

Hlavní nebezpečí na sociálních sítích spočívá v důvěřivosti uživatelů, kteří jsou často ochotni svěřit jim opravdu citlivé osobní informace. Bezděčně tak třeba vyzradí, že jsou zrovna na dovolené a na stejném účtu lze dohledat, kde bydlí a že jejich byt zrovna nikdo nehlídá. Samostatnou kapitolou jsou různé škodlivé kampaně, například na nesmyslně výhodné slevy, jejichž cílem je vylákat uživatele k zadání osobních dat a přístupových kódů k platební kartě nebo bankovnímu účtu. Jak tedy ochránit data na sociálních sítích? Především slepě nedůvěřovat a chovat se obezřetně.

Dospělí uživatelé by toho měli být schopni, ale co děti? Pro ty jsou sociální sítě velkým lákadlem a zároveň ještě nemají nastavenou správnou laťku pro internetovou komunikaci s neznámými lidmi. V těchto případech pomůže aplikace rodičovská kontrola, díky níž může rodič dítěti na mobilu nebo tabletu nastavit, kolik času denně může trávit na internetu nebo na konkrétní sociální síti a zpětně kontrolovat, co tam dělalo.

Facebookem i dalšími sociálními sítěmi se také mohou šířit klasické viry a další škodlivé kódy, takže se rozhodně vyplatí myslet i na klasickou antivirovou ochranu. Ideální je kombinovaný bezpečnostní software s nástroji zaměřenými na ochranu celé rodiny, jako je ESET Internet Security nebo ESET Family Security Pack, který obsahuje bezpečnostní produkty pro počítače, notebooky, tablety, smartphony a další zařízení s operačními systémy Windows, macOS, Android a Linux. ESET Family Security Pack může ochránit až šest zařízení najednou: tři počítače a tři chytrá zařízení s Androidem za cenu jediné licence.

Žádný antivir ale nenahradí zdravý rozum a kritické uvažování uživatele, který by neměl slepě věřit všemu, co mu jeho facebookoví přátelé, které často ani osobně nezná, napíší. V konečném důsledku je totiž největším nebezpečím pro účet na sociální síti samotný vlastník tohoto účtu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat