Síla obyčejných slov

03.03.2019 | Finance

Většina žen, která nastoupila do korporací, státních či komunálních firem, je v úžasu nad řečí užívanou uvnitř organizace. Nechci psát o o anglicismech zaplavujících náš projev. Chci psát o formálním jazyku, který je někdy užíván jako element moci a i jisté nadřazenosti.

Je opravdu nutný? Hovořit a psát by se mělo lidsky, laskavě, srozumitelně tak, aby obsah posluchače nebo čtenáře přitahoval, chtěl se dozvědět více. Moje letitá zkušenost mi potvrzuje, že ten, kdo opravdu umí svůj obor, zná výborně obsah, nepotřebuje se halit do složitých slov a frází, umí podstatné vysvětlit srozumitelně.

Stále není minulostí nešvar formální, rádoby vědecké, přeodbornělé či dokonce nabubřelé komunikace. Někdy i vnímám, že by ve mně měla vzbuzovat pocit nedostatečnosti, neodbornosti či mi dokonce snižovat sebevědomí. Mně v takové situaci pomáhá umění otázek i vědomí, že se mi nic nestane, když se někdy ztrapním při lehce drzé reakci. Chci však často věnovat energii na zvládání těchto situací? Nechci, je to podle mne plýtvání mým potenciálem.

Celkově je to plýtvání  naší kapacitou, zejména  kapacitou žen, které mají přirozeně blíže k laskavému, lidskému jazyku a najednou se v organizacích mají přeučovat na rádoby honosný firemní či úřední jazyk.  

Nevěříte, že nás formální jazyk stojí čas? Zkuste sepsat žádost o nějakou dotaci. Nejdříve tak, jak byste ji napsaly samy. Váš obsah, vaše srdce, vaše zapálení do projektu. Pak vše přepište do jazyka, jak se to očekává. Stejný obsah, jiná slova a pár desítek hodin je pryč.

Dotace a granty jsou viditelným příkladem projektu, kde práce s formální řeči stojí hodně času. Každá mi spíše vyjmenujete různé rozhovory, na které jste se musela po formálně jazykové stránce připravit a kolik času vás to stálo. K tomu drobná naštvání a pohnutí z nevhodného tónu komunikace, který snižoval vaší hodnotu.  

Dívám se na styl komunikace z pohledu našeho života. Hodiny trávené cizelováním vyjádřením moci a formálnosti v našem jazyce nejsou nejlepší investicí z pohledu celého života. Ženy, prosím, zkuste kolem sebe ve firmách kultivovat vzájemnou komunikaci. Mluvme uvnitř organizací tak, jak hovoříme se svými blízkými. Vraťme do jazyka organizací obyčejná, hezká, lidská slova a styl. Budeme se cítit lépe.

O autorce: Lenka Mrázová, lektorka a koučka v LMentio s.r.o., mentorka v rámci Equal Pay Day

Konference Equal Pay Day se letos koná v pátek 29. března a mentoringový den v sobotu 30. března v Clarion Congress Hotel Prague. O vstupenky na Mentoring Day můžete hrát i v naší soutěži!






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat