Chudoba je začarovaný kruh. Jak se vyhnout dluhové pasti

12.04.2019 | Finance

Chudoba je začarovaný kruh a dostat se z ní je velmi těžké. Tvrdí to tým ekonomů ze Singapuru a USA. Těm se totiž podařilo zjistit, že do dluhů člověka nepřivede nutně špatné finanční rozhodování, ale dluhy negativně ovlivňují rozhodování ve finančních otázkách. A když se člověku náhle podaří dluhy splatit, začne se rozhodovat lépe. Ale i velmi inteligentní a motivovaní lidé, kteří se do dluhů dostali kvůli cizímu zavinění, mají problém se z chudoby vyhrabat, protože stres vyvolaný dluhem příliš negativně ovlivňuje jejich myšlení a rozhodování.

Vědci ze Singapuru a USA to prokázali v experimentálním výzkumu i v analýze případových studií.

Z experimentu vyplývá, že náhlé splacení dluhu – v pokusu byl osobám darována vyšší suma peněz – vede k okamžitému zlepšení rozhodování ve finančních otázkách. A čím větší část dluhu je splacena, tím lépe se pak člověk rozhoduje. Souvisí to s tím, že splacení dluhu je provázeno velkým zmírněním psychologického stresu. Naopak s rostoucími dluhy se lidé rozhodují stále hůře, právě proto, že jsou pod stále větším tlakem. Je to tedy začarovaný kruh vedoucí k prohlubování chudoby.

„Tyto objevy dost podrývají dosavadní mínění většiny lidí i odborníků, že chudí lidé mají dluhy proto, že selhali osobně. Náš výzkum dokazuje, že dluhy ovlivňují psychologii člověka a jeho rozhodování tak mocně, že může být i pro velmi motivované a talentované jedince velmi těžké dostat se z chudoby,“ míní doktor Ong Qiyan z Národní univerzity v Singapuru.

Vyhněte se pasti

Na počátku dluhové pasti přitom často bývá původně nízký dluh, který ovšem neřešením roste na poplatcích a sankcích za nesplácení. Jak se takové situaci od počátku vyhnout? V principu nezáleží, zda máte na výplatní pásce pěticifernou nebo šesticifernou sumu peněz, důležité je umět s penězi vyjít a nastolit balanc mezi příjmy a výdaji. Pokud naše pravidelné i spontánní úhrady převýší to, co si každý měsíc vyděláme, je to špatně bez ohledu na to, zda vyděláme deset tisíc nebo sto.

Zhodnoťte svou finanční situaci realisticky a kriticky, přísnému drobnohledu podrobte i spontánní výdaje za drobnosti „pro radost“. Pokud máte rodinu, je důležité, aby všichni členové táhli takzvaně za jeden provaz a drželi se nastavených pravidel. Zvlášť důležité je vést ke správnému hospodaření s penězi vaše děti, aby z nich jednou vyrostli finančně gramotní jedinci, kteří se umějí o sebe postarat bez rizikových půjček a předlužení. Aby z vás byli efektivní hospodáři, musíte být dobře obeznámeni s výchozím stavem. Po dobu několika měsíců si zkuste vést detailní finanční bilanci, kde podchytíte i tak drobné výdaje, jako je káva do kelímku cestou do práce.

Po světě běhá řada rádoby solidních finančních poradců, kteří jsou živi z vaší nevědomosti a neinformovanosti. Dejte si pozor zvláště na ty, kteří budou slibovat až podezřele snadný přístup k vysokým sumám peněz, aniž by o vás, vašich financích a plánech cokoli věděli. Takovým se vyhněte obloukem a raději jednejte jen s důvěryhodnými finančními institucemi.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat