Pravidla bezpečného půjčování: Tato jsou nejznámější

17.05.2019 | Finance

Získat půjčku dnes není vůbec složité. Stačí se podívat na internetu a zadat do vyhledávače některé ze slov půjčka, úvěr a dalších. Okamžitě vám vyhledávání vychrlí spoustu různých společností, jež půjčky poskytují. Vybrat si tu správnou ale nebude vůbec jednoduché. Vždyť mnohé půjčky jsou z hlediska svých charakteristik doslova devastující. Žadatel, který si nezjistí situaci a přesně neprostuduje podmínky, může mít velký problém. I proto se v následujících řádcích podíváme mnohem podrobněji na některá základní pravidla bezpečného půjčování. Třeba i vám pomohou a nevrhnete se do akce, která by měla velmi smutný konec.

Máte na to?

Možná trochu triviální otázka, kterou by si ale měl položit každý člověk uvažující nad úvěrem. Spousta lidí si bohužel myslí, že úvěr vyřeší jejich finanční potíže a o to, jak ho budou splácet, se nestarají. Finanční gramotnost u nás zkrátka ještě není na tak vysoké úrovni jako v některých jiných zemích. Přesto ale už i nebankovní společnosti na základě změny zákona podléhají přísné kontrole České národní banky. Své potenciální klienty si tak veškeré bankovní i nebankovní společnosti velmi dobře lustrují. Nesplňuje-li některý žadatel podmínky týkající se bonity, na peníze nedosáhne.   

Jak se zjišťuje bonita?

Tento termín je užíván v souvislosti se schopnostmi žadatele splácet úvěr. Jinými slovy jde o to, do jaké míry je žadatel solventní. Obecně platí, že čím více budou zkoumat vaši bonitu, tím by měl být úvěr výhodnější. Bonita se zjišťuje hned několika způsoby. Tradičně jde o doložení příjmu, případně přítomnost ručitele nebo zástavu nemovitosti. Většina nebankovních společností nabízejících úvěry vyžaduje jenom ono potvrzení o příjmech. Jestliže je doložen příjem většinou za poslední tři měsíce, bývá poskytnuta půjčka ihned. Prakticky do několika minut. 

Bankovní, nebo nebankovní půjčky?

Pokud si uděláte pečlivé srovnání půjček, zjistíte, že bankovní i nebankovní jsou z hlediska charakteristik takřka totožné. Důležitější než samotný původ půjčky jsou její charakteristiky spojené s několika veličinami.

RPSN, úroky, poplatky a penále

Tyto ukazatele byste měli znát velmi důvěrně. Nejdůležitější je samozřejmě celkový přeplatek, tedy peníze vynaložené navíc. Právě ten lze poznat podle RPSN, roční procentuální sazby nákladů. Zahrnuje prakticky všechny možné náklady, jež jsou v ročním intervalu ve splácení zahrnuté. Mimo jiné tedy i úroky a veškeré poplatky. Jakákoli smlouva o půjčce musí jednoznačně náležité údaje obsahovat. Myslete také na případná penále spojené s nesplácením požadovaných částek dle splátkového kalendáře. Jakékoli pozdržení může stát poměrně velké částky, jež mohou být pro dlužníka doslova devastační. 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:00
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:07

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat