Etiketa tykání v praxi

29.04.2020 | Finance

Že se nadřízeným, neznámým či starším lidem vyká, nějak samo vyplyne ze života. Když ale dojde na „tykačku“ málokdo ví, kdo by měl s nabídkou přijít. V tom horším případě se setkáváme s takzvaným automatickým tykáním, a to především na pracovišti. Dříve jsme vykali všem starším osobám i vlastním rodičům. Uctivé chování už ale na mnoha místech odnesl čas. Jak si tedy poradit v nejrůznějších situacích?

Kdo, komu, co?

Tykání a vykání má v oblasti etikety jasná pravidla. Tykáme si zpravidla s lidmi, ke kterým máme blízký vztah. Do této kategorie spadá rodina a kamarádi. Cizím lidem, starším a společensky významným osobám vždy vykáme. Ačkoli nejsou tato pravidla zákonem daná, počítá se s tím (nebo by se alespoň počítat mělo), že jisté základy etikety budeme dodržovat. Zjednodušeně, pokud někoho neznáme, vykáme. A vykáme do té doby, dokud si nepotykáme.

Kdy nabízet tykání?

Přestože žijeme v moderním světě, kde je téměř zvyklostí si prakticky ihned tykat, snažte se být s nabídkou opatrní. Zejména na pracovišti by nikdy nemělo dojít k tomu, že vám kolegové nebo nadřízený začnou tykat automaticky. A to samé platí i naopak. Přestože je pravidlem etikety, že první nabízí tykání starší mladšímu, jste-li na pracovišti nově, vyčkejte, než s nabídkou přijde kolega, který je služebně starší, přestože věkově je mladší než vy. V běžném životě se málokdy setkáte s ošemetnými situacemi a postačí, když budete vědět, že tykání vždy nabízí starší mladšímu a žena muži.

Kdy netykat?

Tykání nikdy nenabízejte, pokud jste vůči osobě podřízení, mladší (a to i služebně), společensky méně významní nebo s nižší pracovní pozicí. Ve všech ostatních případech je třeba zapojit intuici. Pokud cítíte, že jste s danou osobou na dobré a přátelské vlně, nemusíte se nabídce bránit. Jestliže ale máte dojem, že si druhá osoba od vás drží odstup, nesnažte se spřátelit právě nabídkou tykání.

Automatické tykání

Tohle je vůbec nejhorší situace, která může nastat, a setkáváme se s ní nejčastěji na místě, kde by to vůbec nemělo přijít v úvahu, totiž v práci. Přes všechna pravidla etikety jistě někdy narazíte na někoho, kdo vám naprosto netaktně začne tykat bez vašeho svolení. Co v takové situaci dělat? Jednou z možností je začít osobě tykat také, pokud vám jeho přístup nevadí. Jestliže je vám ale tykání nepříjemné, můžete na to slušně upozornit. Jestliže máte dojem, že byste si formulí „my si tykáme?“ mohli uškodit, raději dělejte, že jste tykání přeslechli a osobě naproti vám dále vykejte. Nejčastěji dojde k tomu, že to dotyčný pochopí a začne vám opět vykat.

Jak se poprat s odmítnutím?

Někdy se stane, že někomu nabídnete tykání a on vás odmítne. K takovým momentům dochází zřídka, ale nejčastěji je to tím, že jste osobu naproti vám špatně odhadli, nejste danému člověku sympatičtí, nevidí ve vašem vzájemném vztahu důvod k tykání nebo si chce jednoduše udržet odstup. Pokud se vám to stane, nepanikařte, omluvte se a vraťte se k vykání. Příště buďte opatrnější a raději vyčkejte déle, než osobu lépe poznáte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat