Komentáře k článku

erracht 10.01.2024

Vykání hotově nesnášim, jsem zastánce zavedení plošného tykání. Vždy mi přišlo nevkusné oslovovat jednu osobu zájmenem v množném čísle, jakoby byli dva. Podívejme se na to, proč to lidé dělají. Zaprvé, je to vyjádření „respektu“ vůči starším, šéfům a dalším „společensky významnějším“. Promiňte. Ne. NIKOHO nepovazuji za společensky významnějšího. Jsme v demokracii a nechci být nucen někomu vyjadřovat větší respekt, jen kvůli jeho postavení. Vážím si všech čestných lidí stejně; nechci, aby se ode mě očekávalo, že budu automaticky projevovat vyšší úctu k celé třídě lidí. Vezměte si například své nadřízené v práci. Uznávám jejich autoritu v rámci firmy? Absolutně. Ale pro mě má jejich pravomoc pouze smluvní a provozní hodnotu, nikoli morální. Společensky považuji majitele firmy, u ktere pracuji za rovného jeho sekretářce. Zvlášť zpátečnicky mi připadá, že odborníci na etiketu stále bez ostychu papouškují, že žena nabízí tykani jako první. Je rok 2024. Máme rovnost pohlaví. Opravdu nečekáte, že budu respektovat takové sexistické pravidlo? Pak je to miněno jako vyjádření „odstupu“. „Vy“ je pro cizí lidi, pro nadřízené a pro lidi, se kterými máte profesní vztah, zatímco „Ty“ je vyhrazeno pro rodinné příslušníky a dobré přátele. Takže údajně, když řekneš „Ty“ cizímu cloveku, úředníkovi atd., nejak zásahuješ do jeho osobního prostoru. Ale no tak. Proč? Když někomu řeknu "Ty", pojmenuji ho podle toho, co on doopravdy je, tj. JEDEN ČLOVĚK. Proč musím ustně poddotykat skutečnost, že tě uznávám jako cizího člověka, zájmenem v množném čísle? Nepotřebuji tuhle berličku, abych poznal rozdíl mezi mým šéfem a kamarádem, mezi státním úředníkem a kamarádem u piva. Ale chci mít možnost hned mluvit se svým šéfem a mými kolegy vřele a kolegiálně, nikoliv nedemokratický a odtažitě, a abych musel čekat, až mi na to Milostpán nebo Milostpaní dá svolení. Odstup bychom měli vyjádřovat skrz činy, není nutné ho neustále zdůrazňovat slovy. Přestaňme používat „Vy“ pro oslovování jediné osoby. Stejně jako moderní angličtina nebo švédština mohou fungovat bez tohoto rozdílu, čeština se bez toho dokáže obejít také.

nea 01.05.2020

tohle je jasná věc

jan jirak 01.05.2020

vykání je pro mne nadřazenost. jsem jejím odpůrcem. většinou každému tykám a nemám problém když mi tykají i nejmladší. jsem pro rovnost

J.K. 30.04.2020

Jsem již důchodce, celý aktivní život jsem strávil v akademickém prostředí na vysoké škole. Tam bylo tykání mezi spolupracovníky a kolegy naprosto samozřejmé. Ovšem kromě toho mám nějakou činnost ve firmě s převážně mladým kolektivem - a tam je to problém. Podle mého dojmu mladá generace tvrdě razí modu vykání. Je mi vyloženě nepříjemné, když se na mne někdo obrátí a použije "množné číslo", považuju ho za nevychovaného hulváta.

jan jirak J.K. 01.05.2020

jaký je rozdíl běž do prdele a běžte do prdele. výsledek je stejný. ještě, že nechcete onikat

aster jan jirak 04.05.2020

Taky nevidím rozdíl mezi "ty vole" a "vy vole" - jen mi to první přijde přirozenější...*4*

helus 30.04.2020

Vykání je slušnost.

J.K. helus 03.05.2020

právě naopak

LeMontaine 30.04.2020

Době "přeje" tykání. Ná si na vykání nezakládám vůbec a mám radši tykání. S přímými kolegy si týkám, s nadřízeným vykám, ale je to v pohodě chlap, takže se dá zavtipkovat i při vykání. S nepřímými kolegy v práci jsme si potykali nebo ne, někdy to bylo automaticky, to s lety v jedné firmě prostě přijde. Rodina, přátelé a známí tam je týkání, vykání by mi přišlo divné (hlavně u těch známých, i když se důvěrně neznáme). Úctu by si měl člověk vydobýt a zasloužit a ne toho uměle dosáhnout vykáním.

nena 30.04.2020

Nejlepší to mají v angličtině . you a je hotovo

Růžička 30.04.2020

ano vykat je slušnost

j.k. Růžička 03.05.2020

Jděte s tím množným číslem do pr****. Já jsem jen jeden !

aster j.k. 04.05.2020

Máš pravdu, vole *5*

Petr 30.04.2020

Jak kde. Mezi chlapi je tykání jednodušší, prostě přijde, namísto klasického "dobrý den, jak se máte," přijde a řekne: "Tož ku*vs, co?" a je po zdvořilostech....

Madame K 30.04.2020

Dobrý den, moje zkušenost je následující: ve škole nám od 15 vykali. Zpočátku jsme byli rozpačití, ale zvykli jsme si. V zaměstnání jsme si asi do třiceti se stejně starými kolegy tykali a přirozeně to tak nějak vyplynulo ze situace. Se staršími vždy po jejich nabídce. U jedné nadřízené ve věku mé matky mi to bylo nepříjemné navzdory její výzvě. Bylo obtížné se s tím nějak elegantně popasovat. Myslím, že dříve jsem tolik hulvátskosti (až na výjimky) nepozorovala. Asi doznívání éry, kdy etiketa byla ještě součástí kultivace člověka. Nutno podotknout, že coby mládě jsem si na vykání úplně nezakládala. Myslela jsem, že "s věkem" se člověku dostane více úcty (samozřejmě nikoliv automaticky, ale v kontextu jím ovládané etikety a empatie), ale posledních 10 let mám pocit, že je to spíše horší ("dospělí muži", kteří se diví, když mi jiný slušný muž vyká; osoby hluboce dotčené pokud se mi tykání nezdá vhodné; obchodní korespondence, v níž vykám a dostane se mi odpovědi formou důvěrného tykání (často od slečny, jež by mohla být mou dcerou) atd.) Snad je to jen přechodná fáze, jako uz tolikrát v dějinách lidstva... Hezký den!

Petr Madame K 02.05.2020

Vnímám situaci podobně.

krtek 30.04.2020

jestě může nastat alternativa, kdy, jeden druhému tyká a on mu naopak vyká,.

glady 30.04.2020

netykám si jen tak s někým

kamila76 30.04.2020

Důležité vědět :)

xxkouckaxx 30.04.2020

nikdy by mne nenapadlo cizímu člověku tykat

František 29.04.2020

Jsem přímo alergický na automatické tykání a tomu člověku to bez obalu sdělíme. S tykáním sám šetřím, jen málokdy ho nabídni a vykám i osmnácti letým mladíkům, přestože mi bude příští rok 60. Odmítnout tykání pro mne nepředstavuje problém u mužů, ale u žen je složité. Tykání s ženami je pro mne moc důvěrné. Prostě si s lidmi raději vykám.

Jarmila 29.04.2020

Můj muž má kamaráda, se kterým se znám asi 20 let a vždy jsme si vykali. Jednou jsme byli spolu vysláni do Prahy na jednání a tak jsem si řekla, že by bylo vhodné nabídnout mu tykání. Neměla jsem to dělat, vůbec na to nereagoval a když jsem se po dlouhé době trapného ticha zeptala jestli mi rozuměl, odpověděl, že si to rozmýšlel, ale na tykání by si nezvykl. Byla bych se hanbou propadla do země a od té doby jsem muži tykání už nikdy nenabídla.

František Jarmila 29.04.2020

Chápu situaci do které jste se oba dostali. Znám to z vlastní zkušenosti

Jerry 29.04.2020

Prakticky se vším souhlasím, jen pokud se jedná o případ, že by měla vždy navrhovat tykání pouze žena je toto již překonané. Vzhledem k tomu, že si feministky vyřvaly tzv."rovnoprávnost", může už z logiky věci ženě navrhnout kdykoliv tykání i muž. A ne že ne. Až to holky budete chtít změnit, tak dejte vědět, nějak se pak domluvíme bez těch pomatených feministek.

Jan Legner Jerry 30.04.2020

naprosto s vámi souhlasím, že je překonané, že by tykání měla nabízet žena. Chtějí rovnoprávnost, tak ať ji mají, ale ve všem, ne jen mlsat smetanu a když nastanou problémy, tak na rovnoprávnost hned zapomenou a první s Titanikem se mají potopit muži. Můj ideový odpůrce pan Špaček toto pravidlo stále úporně prosazuje, a to i v případě, když je žena výrazně mladší. Mě je 62 a těžko bych vydýchávat, kdyby mi 30 letá žena nabízela tykání. Také má pravdu přispěvatel, který napsal, že i výrazně mladším kolegům by se nemělo automaticky začít tykat. Když jsem před 40 lety nastoupil do svého prvního zaměstnání, tak starší muži mi začali automaticky tykat, když jsem to opětoval, tak se tvářili značně pohoršeně, ale stejně starým kolegyním, jako jsem byl já, tak těm vykali.

aster Jan Legner 04.05.2020

Vykání nebo tykání - je mi to jedno - nic z toho nepovažuju za projev slušnosti nebo neslušnosti - v podstatě záleží na situaci a na tom, jak to vyzní v kontextu, když mi to nevyhovuje, pošlu dotyčného k ledu, ať má 6 let nebo 60... *6*

Eliška 29.04.2020

Tento problém jsem vždy řešila tak, že pokud jsem dostala hodně mladé podřízené, oslovovala jsem je jménem. Většinou u děvčat zdrobněle, ale všem jsem vždy vykala. Takže Helenko vy, Davide vy

Siraellen 29.04.2020

nemám s tím problém

Mag 29.04.2020

Také si tykám s velmi málo lidmi, i když jsme dlouholetí přátelé. Vykání mám radši, vyjadřuji tím druhému úctu a respekt. Naopak se mi už několikrát stalo, že když jsem přijala nabídku tykání od druhého, tak se ke mě začal chovat hruběji. V práci se tykání vyhýbám striktně, nedělá to dobrotu a mnozí mají pocit, že pak mohou získat výhody nebo úlevy oproti jiným. Naštěstí jsem nikdy nemusela pracovat ve firmě, kde mají tykání jako firemní kulturu. Asi bych to snesla, ale radostí bych nejásala.

Podmínky a pravidla pro vkládání příspěvků. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a redakce za ně nenese zodpovědnost. Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek nebo obrázek, který obsahuje vulgární výrazy či fotografie, urážky nebo jinak odporuje dobrým mravům a zákonům ČR. Odstraněny budou opakovaně vkládané vzkazy, stejně jako odkazy, které se netýkají tématu nebo obsahují neplacenou reklamu.

Zdarma produkt k testování!

Staň se testerkou!

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat