Češi sázejí i v době krize jako o život

08.01.2021 | Finance

Kdo nehraje, nevyhraje. Jako by v nás byl tento slogan hluboce zakořeněný – sen o tom, že se nám díky šťastné náhodě podaří trefit jackpot, nebo si sáhneme na velké jmění výhrou v loterii, je pořád lákavý pro spoustu Čechů i v době koronavirové krize, omezování ekonomických aktivit navzdory.

O tom, že jsme sázkařský národ, svědčí i statistiky Generálního finančního ředitelství – Češi v roce 2019 prosázeli nejrůznějšími způsoby 389 miliard. Obliba znatelně vzrostla také u loterií – meziročně se jejich objem zvýšil na téměř 17 miliard. Pro sázení loterie totiž nejsou potřeba žádné znalosti ani zkušenosti – rozhoduje náhoda a štěstí.

Ze všech stran se z médií valí zprávy o tom, jak se kohouty ekonomiky utahují, krachují firmy, česká ekonomika krvácí a desetitisíce lidí čelí existenční nejistotě. Na druhou stranu je tu mnoho lidí, kteří sní o tom, že výhrou v loterii se jim podaří prolomit smůlu a bezpracně se zajistí na zbytek život tak, aby byli takzvaně za vodou. Touhu sáhnout si na velké peníze nezlomila ani ohrožená česká ekonomika. Naopak, zdá se, že nejistá doba motivuje Čechy k sázení – každá šance na vysokou výhru se počítá a skýtá naději, že s připsanou sumou výhry na účtu se vítězi ekonomické důsledky řádění pandemie vyhnou. O neutuchajícím zájmu o sázení svědčí i loňská data Generálního finančního ředitelství.

Podle nich jsme loni prosázeli 389 miliard. Ze dvou třetin se na tom podílely herny a casina, následovaly s podílem zhruba 22 % kurzové sázky na kamenných pobočkách i na internetu. Třetí místo obsadila tzv. živá hra – sem spadá například poker, ruleta či kostky. Na popularitě nabyly také loterie, kde úřaduje princip šťastné náhody – na celkovém objemu sázek se podílely 4 procenty. Meziročně jejich objem narostl o 15 procent na téměř 17 miliard. V tom se odráží současné trendy a vymožeností nové doby. Dnes už hráči nemusí čekat na slosování jednou za týden, naopak mají i díky internetu a aplikacím v chytrých telefonech možnost hrát prakticky nepřetržitě.

Zábava i touha vyhrát jmění

Internet, klasická média i sociální sítě jsou přeplněny zprávami o tom, jak krušné časy zažívají firmy, domácnosti nemohou cestovat ani jet na dovolenou, ženy ani muži nemohou využívat obvyklých služeb a obecně mají všichni omezené možnosti volnočasového, kulturního i sportovního vyžití. Možná právě to je důvod, proč Češi nelení a podléhají touze stát se miliardářem více než jindy. Nabídka loterií je navíc dnes už tak rozrůzněná, že si v tom každý najde svůj oblíbený způsob zábavy i formu zapojení. Online loterie jsou navíc pro každého, nabízejí řadu herních variant a za nízký vstupní poplatek si můžete užít neomezenou zábavu. Stačí se většinou zaregistrovat přes časově nenáročný formulář a nastavit si limity v sekci s vlastním profilem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat