Založení s.r.o.? Prozradíme, jak na to!

11.10.2021 | Finance

Láká vás představa podnikání pod vlastní firmou? Rozhodli jste se pro společnost s ručením omezeným? Pak jste tu správně! Dnes vám prozradíme, jak se taková společnost zakládá a shrneme kroky, které budete muset pro její vznik podniknout.

Společnost s ručením omezeným patří mezi nejvyužívanější formy podnikání u nás. Společnost s r.o. je tou pravou volbou především pro začínající podnikatele. Jedním z důvodů je symbolická minimálního výše základního kapitálu, kterou zákon u s.r.o. stanovuje na 1 Kč. Společnost s ručením omezeným tak můžete založit i bez nutnosti větší počáteční investice. Proces založení společnosti s ručením omezeným s sebou ale nese určitá specifika, která si zde rozvedeme.

Je potřeba si vše promyslet

Před založením společnosti je vhodné promyslet si všechny záležitosti související s budoucím fungováním společnosti. Předejdete tak průtahům při sepisování zakladatelského právního jednání a celý proces se tak urychlí. Je důležité především vhodně vybrat sídlo a název společnosti a první členy orgánů společnosti. Pokud navíc společnost zakládá více osob, je dobré sjednotit představy budoucích společníků o firmě.

Zakladatelské právní jednání

Pokud jste se rozhodli založit společnost sami, pak bude potřeba sepsat zakladatelskou listinu. Jestliže vás zakládá společnost více, bude nutné uzavřít společenskou smlouvu. V obou případech je potřeba tak učinit formou notářského zápisu. Notáři mají zpravidla k dispozici standardizované znění společenské smlouvy, které si můžete přizpůsobit vlastním potřebám.

Je třeba si dát pozor, aby společenská smlouva splňovala všechny náležitosti stanovené zákonem. V opačném případě by nemuselo dojít k platnému založení společnosti. Povinně musí společenská smlouva obsahovat například název a sídlo společnosti, předmět podnikání nebo výši základního kapitálu a další.

Vznik společnosti

Sepsáním zakladatelské listiny nebo společenské smlouvy ale s.r.o. ještě nevzniká. Je třeba podat návrh na zápis společnosti do obchodního rejstříku, a to prostřednictvím inteligentního formuláře dostupného na webu Ministerstva spravedlnosti. Teprve zápisem společnost fakticky vzniká a vy si můžete začít užívat výhod, které vám společnost s ručením omezeným přináší.

Ušetřete starosti a čas

Pokud se vám zdá proces zakládání s.r.o. příliš složitý, neváhejte využít služeb profesionálů, kteří se na zakládání společností specializují a vše zařídí za vás. Vy tak ušetříte čas a energii, které budete moct věnovat do rozjezdu podnikání. Můžete využít služeb společností na míru, kdy specialisté vytvoří s.r.o. přímo podle vašich představ a přání. Další možností je pak koupě ready made firmy, kdy si vyberete jednu z již založených společností.  

Ať už se rozhodnete pro založení společnosti vlastními silami nebo vše necháte na expertech, doufáme, že vám tento článek pomohl alespoň zčásti utřídit představy o založení s.r.o. a ulehčí vám cestu za vaší vlastní firmou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

17 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:52
190 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:49
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat