Vliv finančních problémů na vztah

26.04.2022 | Finance

Rozdílný pohled na finance má na lásku a vztahy negativní dopad. Co se děje s partnerstvím, když ho zatíží hádky o peníze? Počítejte s tím, že sami si s tím zřejmě neporadíte!

Jedná se o standardní stav. Podle průzkumu agentury Ipsos pro společnost Profi Credit, kterého se zúčastnilo přes 4 000 respondentů, se dvě třetiny Čechů (64 procent) hádají kvůli finančním výdajům (1). Právě peníze patří k častým důvodům sporů, jimž páry musí chtě nechtě čelit. Ve skutečnosti je finanční napětí často uváděno jako faktor přispívající k mnoha rozvodům. 

Ztráta důvěry vinou finanční nevěry

Finanční nevěra je, když jeden z partnerů skrývá finanční informace nebo svá osobní rozhodnutí, jež předem nekonzultuje se svým protějškem. Jedná se o nezodpovědné utrácení, dluhy, které nelze splatit, lichvářské půjčky, tajné rozprodávání společných věcí a podobně. Toto toxické chování vede k velkým problémům jak ve finančním životě, tak i tom párovém (2). Zkrátka a dobře, pokud jsou problémy způsobeny špatným hospodařením ze strany jednoho partnera, může se zdát nemožné znovu mu svěřit něco důležitého. A na to se nabalují i další věci.

Obviňování

Boj se správou každodenních účtů na partnery vyvíjí tlak. Spolu se ztrátou důvěry pak přichází obviňování a kontrolování výdajů. „Opravdu sis potřebovala udělat nehty?“ nebo „Kolik jsi utratil, když jsi byl s kamarády na pivu?“ Dokonce i výběr toaletního papíru představuje problém. Stačí levnější dvouvrstvý, nebo je skutečně nutné kupovat ten lepší a dražší (3)?

Chronický stres

Je jedno, zda se jedná o muže, nebo ženu. Jakmile se jeden z dvojice chová nezodpovědně, nebo pár jako takový čelí neustálému stresu vyvolanému napjatým finančním rozpočtem a neočekávanými výdaji, je vztah napjatý a v křeči. Vždy platí, že finanční problémy vztah velmi zatěžují a mohou změnit způsob, jakým se partneři k sobě chovají. Navíc se vše děje překvapivě rychle (3). 

Porucha v komunikaci

Jedním z největších dopadů finančního stresu je bezesporu porucha v efektivní komunikaci. Bohužel, v dobách obtíží je právě upřímná a produktivní komunikace nejdůležitější dovedností potřebnou k překonání bouřek, pokud vztah má fungovat. Obvykle k tomu ale dva lidi, utápějící se v beznaději, nestačí. Jakkoli to může být těžké, pokud pociťujete tlak a stres z finančních problémů, zastavte se na chvíli a zvažte, zda překážky zvládnete svépomocí, nebo se pro jistotu – a to co nejdříve – obrátíte na někoho nezaujatého. Tou další osobou klidně může být i mentor (3).

Zdroje: (1) www.proficredit.cz/public/media/tiskove-zpravy/letni-dovolenou-si-nedopreje-kazdy-ctvrty-cech-na-slovensku-bude-v-lete-bez-dovolene-dokonce-tretina-lidi, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3230928/, (3) wwwacademic.oup.com/jcr/article/47/1/1/5610529







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pstruh s rajčaty a tymiánem

(5 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat