Ušetřete za plyn už nyní

Vzhledem k současné situaci čeká pravděpodobně mnohé z nás koncem roku větší či menší nedoplatek za plyn. Pokud ani vy nechcete vyhazovat peníze oknem, máme pro vás několik tipů, jak šetřit odběr plynu hned teď.

Tématu úspory energie se nikdo nevyhne. Aby se nedoplatek plynu na konci roku nestal velkým šokem, měli byste si dávat pozor na spotřebu už dnes. S následujícími tipy to můžete zvládnout.

Co dělat, abyste ušetřili za plyn

Především při ohřevu teplé vody můžete ušetřit spoustu plynu. Vyzkoušejte například úsporné sprchové hlavice – to může pomoci uspořit až 60 procent vody. Také byste se měli pokusit sprchovat se kratší dobu a ne příliš horkou vodou. A samozřejmě – raději se jen krátce sprchujte, než abyste si napouštěli plnou vanu.

Šetření však nekončí v koupelně. V kuchyni se místo mytí nádobí v ruce raději spolehněte na plně naplněnou myčku. To ušetří až 50 procent energie a až 30 procent vody.

Jak ušetřit plyn v zimě

Přibližně 80 procent spotřeby energie se spotřebuje na vytápění. O důvod víc, proč se na to podívat blíže. Dbejte na to, aby topná tělesa nezakrývaly závěsy nebo nábytek. Jedině se snadno přístupným topením dokážete vytopit bez problémů celou místnost.

Doporučení pro teplotu vytápění s ohledem na úsporu a zdraví je 20 až 21 stupňů v obývacím pokoji, 18 stupňů v kuchyni, 23 stupňů v koupelně a 16 stupňů v ložnici. Každé příliš velké navýšení teploty může zbytečně zatížit vaši peněženku. A nezapomeňte pravidelně odvzdušňovat radiátory.

Měli byste také zkontrolovat těsnost dveří a oken. Pokud tyto netěsní, způsobuje to vysoké energetické ztráty a průvan. Dveře i okna můžete například dodatečně vybavit těsněním. U dveří do bytu doporučujeme také gumové těsnění na podlahu. To vám udrží teplo v místnosti a ušetří zbytečné výdaje.

Zdroj: názory autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat