Online vzdělávání se drží v kurzu

04.11.2022 | Finance

Kurzy astrologie, španělštiny, bylinkářství a další a další okruhy témat jsou teď dostupnější než dříve. Nemusíte za nimi nikam jezdit, ony se k vám do obýváku dostanou samy – prostřednictvím počítače. A tento trend pomalu vytlačuje tradiční vzdělávání!

Online způsob vzdělávání nepředstavuje novou formu osobního růstu, ale naprostý boom zaznamenal s příchodem pandemie koronaviru (1). Právě ona donutila školy, univerzity a společnosti k práci na dálku, což zvýšilo využívání online výuky, která je tak rozšířenější než dříve. Čísla hovoří jasně.

Popularita vzrůstá

Od roku 2011 do roku 2021 se počet „počítačových studentů“ zvýšil z 300 000 na 220 milionů. V letech 2012 až 2019 objem hybridních a pouze distančních studentů na tradičních univerzitách vzrostl o 36 procent, zatímco okolnosti pandemie covid-19 v roce 2020 tento růst rapidně urychlily o dalších 92 procent, jak uvádí IPEDS, integrovaný datový systém pro postsekundární vzdělávání (2).

Výhody online výuky

Zaplatíte si za školu či kurz a zapíšete si data přednášek a týmových schůzek. V konkrétní čas se připojíte přes přístupový kód a ihned se začnete vzdělávat. Nemusíte nikam dojíždět, nehrozí, že uvíznete v zácpě nebo přijdete pozdě. Těm, kteří nevlastní řidičský průkaz, odpadá shánění vhodných autobusových a vlakových spojů (3).

Navzdory tomu, že v učebně nesedíte fyzicky, vidíte a slyšíte vše, co se v ní odehrává. Můžete se tak ihned zeptat na cokoli, co vás zajímá, nebo čemu nerozumíte. Lektor okamžitě zareaguje. Výhodou je i jistá úroveň anonymity, kterou oceňují zejména stydliví a zdrženlivější jedinci, popřípadě ti, kdo trpí sociální nebo jinou fobií. Kurzy a škola na dálku obvykle vyhovuje i maminkám na mateřské dovolené, pro něž je složité sehnat hlídání (3).

Jak je to s cenou?

Mezi další benefity online výuky patří i to, že se zdá cenově dostupnější variantou, tedy aspoň oproti tradiční formě vzdělávání. Odpadají náklady na dojíždění a někdy i materiál, jako jsou učebnice. Nepotřebujete nic, pouze čas, internet a chuť posunout se ve svém životě někam dál. Informace z konkrétních hodin se obvykle zasílají do e-mailu. To vše nahrává domněnce, že online kurzy představují budoucnost a nepochybně dřív či později nahradí „pozemní učení“ (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7308790/, (2) www.philonedtech.com/fall-2020-ipeds-data-mid-pandemic-profile-of-us-higher-ed-online-education/, (3) názor autora






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat