Online vzdělávání se drží v kurzu

04.11.2022 | Finance

Kurzy astrologie, španělštiny, bylinkářství a další a další okruhy témat jsou teď dostupnější než dříve. Nemusíte za nimi nikam jezdit, ony se k vám do obýváku dostanou samy – prostřednictvím počítače. A tento trend pomalu vytlačuje tradiční vzdělávání!

Online způsob vzdělávání nepředstavuje novou formu osobního růstu, ale naprostý boom zaznamenal s příchodem pandemie koronaviru (1). Právě ona donutila školy, univerzity a společnosti k práci na dálku, což zvýšilo využívání online výuky, která je tak rozšířenější než dříve. Čísla hovoří jasně.

Popularita vzrůstá

Od roku 2011 do roku 2021 se počet „počítačových studentů“ zvýšil z 300 000 na 220 milionů. V letech 2012 až 2019 objem hybridních a pouze distančních studentů na tradičních univerzitách vzrostl o 36 procent, zatímco okolnosti pandemie covid-19 v roce 2020 tento růst rapidně urychlily o dalších 92 procent, jak uvádí IPEDS, integrovaný datový systém pro postsekundární vzdělávání (2).

Výhody online výuky

Zaplatíte si za školu či kurz a zapíšete si data přednášek a týmových schůzek. V konkrétní čas se připojíte přes přístupový kód a ihned se začnete vzdělávat. Nemusíte nikam dojíždět, nehrozí, že uvíznete v zácpě nebo přijdete pozdě. Těm, kteří nevlastní řidičský průkaz, odpadá shánění vhodných autobusových a vlakových spojů (3).

Navzdory tomu, že v učebně nesedíte fyzicky, vidíte a slyšíte vše, co se v ní odehrává. Můžete se tak ihned zeptat na cokoli, co vás zajímá, nebo čemu nerozumíte. Lektor okamžitě zareaguje. Výhodou je i jistá úroveň anonymity, kterou oceňují zejména stydliví a zdrženlivější jedinci, popřípadě ti, kdo trpí sociální nebo jinou fobií. Kurzy a škola na dálku obvykle vyhovuje i maminkám na mateřské dovolené, pro něž je složité sehnat hlídání (3).

Jak je to s cenou?

Mezi další benefity online výuky patří i to, že se zdá cenově dostupnější variantou, tedy aspoň oproti tradiční formě vzdělávání. Odpadají náklady na dojíždění a někdy i materiál, jako jsou učebnice. Nepotřebujete nic, pouze čas, internet a chuť posunout se ve svém životě někam dál. Informace z konkrétních hodin se obvykle zasílají do e-mailu. To vše nahrává domněnce, že online kurzy představují budoucnost a nepochybně dřív či později nahradí „pozemní učení“ (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7308790/, (2) www.philonedtech.com/fall-2020-ipeds-data-mid-pandemic-profile-of-us-higher-ed-online-education/, (3) názor autora






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat