Měsíční částka za menstruační produkty ruinuje rozpočet žen

21.12.2022 | Finance

Zdražuje úplně všechno, i hygienické pomůcky. Kolik za ně měsíčně zaplatíte? Tahle částka za vložky a tampony vás odrovná!

To, že v obchodě s potravinami nebo drogerií necháváte čím dál více peněz, není nic nového. Že už své měsíční náklady radši ani nepočítáte? Co se týče hygienických pomůcek, možná to není od věci. Téma peněz, menstruace a vhodných hygienických podmínek je totiž stále živé.

Na vložky se už dokonce i šetří

Průzkum (1) mezi 2 000 ženami (ve věku 18–55 let) zjistil, že 49 procent žen si stěžuje na nedostatečný přístup k hygienickým výrobkům, menstruační hygieně, toaletám, zařízením na mytí rukou nebo nakládání s odpady. 60 procent respondentek si na sanitární potřeby sestavuje finanční rozpočet, 79 procent žen se musí uskromnit v jiné životní oblasti. To proto, aby si nutnou hygienu vůbec mohly dovolit.

Metr čtvereční nového bytu v Praze

Průzkum (1) zadaný společností INTIMINA a realizovaný společnosti OnePoll zkoumal zkušenosti respondentek s menstruační chudobou a zjistil, že 69 procent žen si myslí, menstruační produkty jsou příliš drahé. Výsledky dále ukázaly, že průměrná žena utratí zhruba 13,25 USD měsíčně (v přepočtu asi 300 korun českých) za menstruační produkty – to je 6 360 USD (více než 146 000 korun českých neboli metr čtvereční nového bytu v Praze) v reprodukčním životě průměrné ženy (ve věku 12–52 let).

Nefunguji, jdu domů

Danela Žagar, manažerka společnosti INTIMINA uvedla (1), že menstruační chudoba je kvůli těmto faktům skutečná, navíc přináší pocit stresu a snižuje sebevědomí. Z tohoto důvodu si mnoho žen myslí, že by menstruační produkty, aspoň částečně, měly být zdarma, neboť ženy jsou menstruací „potrestané“ už dost. 46 procent žen se kvůli krvácení nebo bolestem někdy v životě musí omluvit z práce, 45 procent dam zruší rande. A co by se dělo v ideálním světě, ve kterém by na vložky a tampony přispíval třeba zaměstnavatel či zdravotní pojišťovna?

41 procent žen by ušetřené peníze dalo stranou na dovolenou, 39 procent respondentek by si finance odkládalo na důchod, pro zbytek podobná částka navíc představovala spíš vidinu nového nábytku či jiné věci do domácnosti. Část žen se svěřila s tím, že by ušetřené peníze za hygienické pomůcky putovaly na vzdělání dětí (1).

Zdroje: (1) www.intimina.com/blog/new-year-new-you-new-period-study/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat