Být bez partnera se poměrně dost prodraží

Nemít partnera dnes není žádná ostuda. Vždyť status single má spoustu výhod, o kterých se zadaným může leda tak zdát! Jediný problém je, že samota bývá dost drahá. O kolik tisíc měsíčně  přesně jde?

Láska je sice mocná čarodějka, ale pořád to ještě neznamená, že ji k životu nutně potřebují všichni. Lidí, kteří vztah nemají ani nehledají, je mezi námi poměrně dost. V čem to mají lepší a v čem naopak horší?

Jsem sám a sport je pro mě vším!

Pravidelný pohyb je pro celkové zdraví zásadní, což není žádnou převratnou novinkou. Zadaní mu ale příliš nedají. Prokázala to studie (1) zveřejněná v odborném magazínu Journal of Marriage and Family, podle jejíž závěrů jsou single jedinci tou nejaktivnější skupinou ze všech. Náhoda? Jiný výzkum (2), o němž informuje časopis Social Science & Medicine, zase poukazuje na to, že svobodní lidé mají oproti těm sezdaným nižší index tělesné hmotnosti, což je prý patrné hned v devíti evropských zemích. Co dalšího připsat na seznam pozitiv?

Více přátel, více zážitků

Je dlouhodobý partnerský vztah snad synonymem pro jakousi sociální izolaci? Vědecké výzkumy (3) něco takového skutečně naznačují. Z jednoho takového nedávno vyplynulo, že člověk bez závazků zpravidla mívá více přátel, a to z rozmanitějších okruhů. Osoby bez partnera prý také bývají soběstačnější a některé bývají i pracovně produktivnější. Vypadá to, že si opravdu nemohou na nic stěžovat, že? Ale jedno zásadní negativum tu přece jen je.

Drahota na vlastní pěst

Že ve dvou se to lépe táhne? Pokud jde o peníze, nelze o tom pochybovat. Třeba britská společnost Hargreaves Lansdown, která se specializuje na poskytování finančních služeb, spočítala, že single jedinci mají vyšší měsíční životní náklady zhruba o 23 tisíc korun, přičemž nemají našetřené žádné extra rezervy na nenadálé výdaje, jako je třeba pořízení nové pračky. A důvod je jasný – nedělí se o složenky se svým protějškem, jak to ve svazcích běžně chodí. Jak vidno, každá mince má dvě strany a za výše uvedené benefity svobody se platí opravdu draze (4).

Zdroje: (1) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1741-3737.2004.00029.x, (2) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0277953615003330, (3) www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/1369118X.2010.513417, (4) www.hl.co.uk/features/5-to-thrive/savings-and-resilience-comparison-tool?clickid=TfhSlbRe7xyNTIVUAGRgdSvjUkA1FUzHRVZKT80&iradid=82616&theSource=AFSKI&utm_campaign=AFSKI_IMPR1&ir=1&clickid=TXPw7mW1oxyNWVaQK9UwBwLWUkA14BWZ2SthXY0&iradid=82616&theSource=AFSKI&utm_campaign=AFSKI_IMPR1&ir=1&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat