Zdravé jídlo nemusí být nutně drahé

19.06.2023 | Finance

Jíst zdravě nemusí nutně znamenat utrácet každý měsíc spoustu peněz. Existuje spousta výživných, cenově dostupných potravin, které lze snadno začlenit do vašeho jídelníčku, stačí vědět, co hledat. Jak na to, abyste mohli jíst zdravě a zároveň ušetřit?

Jak na to

Nakupování ve velkém je jedním z nejlepších způsobů, jak ušetřit peníze za jídlo. Hledejte položky jako fazole, rýže a ovesné vločky, které lze použít ve více receptech. Můžete si také koupit mražené ovoce a zeleninu, které jsou často levnější než čerstvé nebo nakupujte to sezonní. Pomůže také, když si budete jídlo plánovat dopředu. Udělejte si předem seznam věcí, které potřebujete, a snažte se ho držet. To vám pomůže vyhnout se impulzivním nákupům a držet se svého rozpočtu. 

Možnou alternativou pro lidi se zahradou je pěstování vlastního ovoce a zeleniny. Můžete začít v malém s pár bylinkami či zeleninou, nebo si můžete vybudovat větší zahradu. Čerstvé produkty z vaší zahrady budou zdravější a levnější než ty z obchodu. Zaměřte se na nakupování celozrnných potravin, jako jsou ovesné vločky, quinoa a hnědá rýže. Jsou skvělým zdrojem vlákniny a dalších základních živin. 

Jednou z nejdražších položek ve zdravé stravě bývají bílkoviny. Nicméně se dají pořídit i levnější alternativy, které vám bílkoviny také spolehlivě dodají. Vyzkoušejte například konzervované fazole, vejce a mražené ryby. Můžete si také vybrat libové maso, jako je kuřecí, krůtí a libové mleté ​​hovězí maso. U kuřecího masa je vhodné kupovat celé kuře a uvařit z něj více jídel. Například si z kuřecích prsou udělat kuřecí steak, ze stehen rizoto a ze zbytku kuřete polévku. 

Nápady na levná a zdravá jídla

Levné zdravé jídlo nemusí být složité na výrobu nebo drahé. S trochou kreativity a trochou plánování můžete vytvořit lahodná a výživná jídla s minimálním množstvím peněz. Ať už hledáte chutná vegetariánská jídla nebo vydatná jídla na bázi masa, existuje spousta cenově dostupných nápadů, které vyhovují všem chutím a rozpočtům. 

Jednou z nejuniverzálnějších a nejdostupnějších surovin je pokorné vejce. Ať už je máte míchané, pošírované, vařené nebo smažené, vejce jsou skvělým zdrojem bílkovin a lze je podávat s různými přílohami, jako je toast, pečená zelenina nebo salát. Jsou také překvapivě všestranné – můžete je dozdobit různými bylinkami a kořením, zeleninou, nebo dokonce sýrem. 

Pokud hledáte něco trochu vydatnějšího, rýže a fazole jsou klasická kombinace, kterou lze přeměnit na řadu různých jídel. Můžete použít fazole z konzervy, nebo si uvařit vlastní, pokud máte čas. Jakmile uvaříte rýži a fazole, můžete přidat řadu dalších ingrediencí, jako je salsa, avokádo, sýr nebo zelenina.

Zdroje: www.health.clevelandclinic.org/cheap-healthy-food/ - celý článek






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat