Jak vybrat účetní program pro začínající podnikatele

11.06.2024 | Finance

Pokud jste drobní OSVČ a pošlete pár faktur měsíčně, bez účetního programu se obejdete. Pokud ale potřebujete podrobně vést daňovou evidenci, nebo rozjíždíte s. r. o. a vedete účetnictví, účetní program je nutností. Přečtěte si, jaké funkce v něm najdete a podle čeho vybírat.

K čemu slouží účetní program

Pod účetním programem si většina lidí představí specializovaný nástroj, ve kterém účetní zpracovávají doklady a mzdy. Ve skutečnosti toho ale umí mnohem víc a běžně v něm pracují i samotní podnikatelé. V malých a středních firmách slouží účetní program jako ústřední podnikový software.

V účetním programu spravujete:

  • sklad,
  • evidenci reklamací,
  • objednávky a faktury z e-shopu,
  • výpočet cestovních náhrad,
  • skladové a účetní analýzy,
  • mzdy,
  • evidenci majetku,
  • adresář klientů,
  • knihu jízd,
  • maloobchodní prodej
  • a mnoho dalšího.

Účetní program také začínajícím podnikatelům usnadňuje tvorbu výkazů pro úřady tím, že pro většinu z nich obsahuje šablony a předvyplní je na základě dokladů a údajů, které v systému evidujete.

Jednoduše vytvoříte výkazy pro pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení nebo roční zúčtování pro zaměstnance. K dispozici máte také podklady pro tvorbu daňového přiznání z příjmů i DPH či souhrnného nebo kontrolního hlášení.

Jak najít vhodný účetní program

Účetní program vám bude sloužit dlouhé roky, a jakmile si jeden systém vyberete, přechod na jiný by vás stál spoustu času a peněz. Proto výběru věnujte dostatečnou pozornost. Vybírejte vždy pouze z programů, které si můžete dopředu bezplatně vyzkoušet. Jen tak poznáte, že se vám v programu dobře pracuje.

Před výběrem si sepište seznam všech funkcí, které potřebujete, a činností nebo procesů, které chcete v programu řešit. Promyslete také, s kterými nástroji potřebujete systém propojit – nejdůležitější je propojení s e-shopem. Díky němu vám budou objednávky a faktury mezi systémy proudit automaticky a vyhnete se spoustě přepisování. Ověřte si, zda dodavatel účetního programu umožňuje napojení na vaši e-shopovou platformu.

Jako začínající podnikatelé se poohlédněte po účetním programu, který funguje na bázi modulů. To znamená, že si nekupujete celý balík funkcí, ale pouze ty, které pro práci potřebujete. Díky tomu neplatíte za zbytečné funkce, systém je přehlednější a snadno ho kdykoliv rozšíříte.

TIP: V Česku je oblíbený jednoduchý účetní program Money S3, ve kterém pracuje přes 20 000 živnostníků a majitelů s. r. o. Pro otestování nabízí bezplatnou verzi Start.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat