4 jednoduché kroky, jak se stát podnikatelkou

20.03.2014 | Finance

Máte již delší dobu v hlavě zajímavý nápad, a chybí vám odvaha vrhnout se rovnýma nohama do podnikání? Stačí 4 kroky a můžete vyrazit k vysněnému cíli.

1. Chcete mít firmu, nebo na to stačíte samy?

Hned v úvodu své podnikatelské činnosti si musíte zvolit, zda budete podnikat jako fyzická osoba (živnostník) nebo právnická osoba. Pro začátek je určitě jednodušší zvolit první možnost. Kromě menších počátečních investic je další výhodou i jednodušší založení, účetnictví a výhodnější daně.

Podnikání jako živnostník
* Upravuje živnostenský zákon
* Živnosti se obecně dělí na volné, řemeslné, vázané a koncesované
* Volné živnosti nemají stanoveny žádné požadavky na vzdělání ani prokázání délky praxe

Jak živnost založit
* Vyplníte Jednotný registrační formulář (JRF). Jeho prostřednictvím je možné podat ohlášení živnosti nebo žádost o udělení koncese
* Zašlete s ním ohlášení následujícím úřadům: finančnímu úřadu, správě sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovně a úřadu práce
* Dále potřebujete jen průkaz totožnosti
* Výpis z rejstříku trestů si obstará živnostenský úřad sám

„Pokud se z jakéhokoli důvodu bojíte začít, zkuste si najít vzory, mentora, chodit mezi lidi, mezi ženy, které již začaly a mohou předávat zkušenosti. Učte se z chyb druhých,“ radí Eva Vašková Čejková, zakladatelka projektu Ženy s.r.o., který provozuje webový portál zenysro.cz pomáhající podnikavým ženám, které hledají inspiraci pro své vlastní podnikání, případně potřebují podpořit.

2. Kde vzít na start peníze?

Současně se založením podnikání si budete muset spočítat, kolik peněz budete potřebovat na vlastní realizaci podnikatelského nápadu. „Zohledněte přitom všechny náklady na založení živnosti, vybavení prostor a další náklady spojené s běžným provozem podnikání,“ radí Lenka Heřmánková, manažerka Ery pro služby podnikajícím fyzickým osobám.

Dále je vhodné odhadnout výnosy v začátcích podnikání, které vám umožní stanovit si správnou výši finanční rezervy na pokrytí měsíčních nákladů. Stanovte si částku, kterou budete potřebovat do začátku a zamyslete se nad tím, kde můžete tyto peníze získat. „Ženy se sice bojí ve srovnání s muži tolik riskovat, ale mají oproti svým mužským kolegům řadu důležitých výhod – bývají pragmatičtější a nejsou tolik motivovány samotným výsledkem. Také dokážou snáze sladit svou práci s rodinou,“ vypočítává Eva Vašková Čejková.

Kde vzít peníze:
* vlastní úspory
* rodina a přátelé
* banky
* investoři
* státní podpora na podporu podnikání v regionech

V první řadě sáhněte do vlastních úspor. Pokud vám tyto úspory nestačí, pak je možné si potřebné peníze vypůjčit např. od rodiny, přátel nebo od banky,“ vysvětluje Lenka Heřmánková. „Abyste v budoucnu předešli případným konfliktům, nezapomeňte si i s členy rodiny nebo přáteli domluvit a sepsat jasné podmínky půjčky,“ dodává Heřmánková.

3. Finance se naučte plánovat dlouhodobě

Pokud chcete v bance žádat o půjčku anebo chcete najít investora, budete muset vypracovat podnikatelský plán. „Podnikatelský plán je dokument, ve kterém jsou popsány veškeré informace o vašem podnikání, mimo jiné o tom, kde a v jaké fázi se vaše podnikání nachází, kam se ubírá, jaké plánujete náklady a očekáváte příjmy,“ popisuje Lenka Heřmánková.

Zde jsou čtyři základní oblasti, které musí každý úspěšný podnikatelský plán obsahovat:
KDO – jak vypadá vaše firma, váš tým a již dosažené výsledky/zkušenosti
CO – detailní popis výrobku nebo služby, kterou nabízíte, proč je unikátní a čím se liší od konkurence
KOMU – komu chcete nabízet služby či produkty, kdo je váš zákazník a proč za váš produkt zaplatí
JAK – jak přesvědčíte zákazníky – prodejní a marketingová strategie, jak zabezpečíte další rozvoj firmy

Díky podnikatelskému plánu předem zjistíte možná slabá místa zamýšleného podnikání. Je to podklad nejen pro banky či investory, ale také pro vás.

4. Využívejte moderních pomůcek

Jako podnikatelé musíte pamatovat na spousty věcí a především mít dobrý přehled o svých financích. Snažte se tedy maximálně využívat věci, které vám usnadní život:

Datová schránka
* Ideální pro zrychlení komunikace se státní správou, mohou si o ni zažádat i živnostníci; nemusíte chodit na úřady, vše potřebné vyřídíte přes „datovku“
* Ušetříte s ní za poštovné

Chytrý telefon
* Smartbanking neboli mobilní bankovnictví – máte aktuálně přehled a můžete svůj účet spravovat kdekoli. Některé účty navíc v aplikaci smartbanking umožňují platit faktury jednoduše pouhým načtením QR kódu, což šetří čas a minimalizuje chyby při zadávání údajů.

IT vybavení
* Účetní program & programy, které dokážou zefektivnit a zkvalitnit vaše podnikání

Odborná média
* Přihlaste se k odběru novinek z vašeho oboru – budete mít přehled o trendech

Zpětná vazba
Můžete si samozřejmě založit vlastní webovou stránku (tedy pokud jste vy sama nebo někdo z vašeho okolí na design a tvorbu webu šikovná), ale i té by jistě nějaká propagace pomohla. „Možností je spousta – svou práci můžete zveřejnit například prostřednictvím inzerátu, zapojením se do diskusí, můžete zkusit napsat blog, využít sociální sítě…,“ vypočítává Eva Vašková Čejková z Ženysro.cz. „U nás na webu pak mají zájemkyně, které se například ještě necítí na vlastní podnikání, možnost zapojit se do testování produktů ostatních. Mimochodem, i to je zajímavá možnost propagace. Když máte výsledek své práce kladně zhodnocený od ostatních uživatelek, je to skvělá reklama!“







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat