Nejčastější chyby při shánění práce

25.04.2017 | Finance

Rozhodli jste se dát své kariéře nový směr, a hledáte nové uplatnění na trhu práce? Pak se vyvarujte následujících chyb.

Jak nejčastěji hřešíme, když hledáme novou práci?

Máme univerzální životopis

Je důležité svůj životopis aktualizovat – a to nejen z hlediska výčtu pozic, jimiž jsme prošli, ale také z hlediska dovedností, které jsme nabyli. Jestliže stále používáte verzi, kterou jste si vytvořili po škole a kam jen dopisujete další pracovní místa, děláte chybu. Připravujete se o možnost ukázat potenciálnímu zaměstnavateli, co vše jste se při své cestě profesemi naučili.

Další chybou je, pokud posíláte ten samý životopis na různá místa. Upravte ho tak, aby odpovídal požadavkům toho kterého konkrétního zaměstnavatele! V některé pozici ocení spíše vaše zkušenosti, jinde lidské schopnosti.

Nevyužíváme všechny možnosti hledání

S rozvojem techniky a především sociálních sítí nemusíte spoléhat pouze na inzeráty v médiích či na internetu! Zkuste se zaměřit i na své přátele na Facebooku, Twitteru, LinkedIn, ale třeba i Instagramu. Co když některý z nich pracuje v oblasti/společnosti, která vás láká? A co když zrovna hledají člověka na pozici, která je vám blízká, ale nepodali inzerát? Nebojte se zeptat!

Snažíme se zalíbit za každou cenu

Životopisy, pracovní pohovory apod. jsou příležitostí, jak se potenciálnímu zaměstnavateli představit a zalíbit. Jenže to rozhodně neznamená, že byste měli lhát a dělat ze sebe někoho, kým nejste! Nemáme na mysli jen to, že přibarvíte například své schopnosti domluvit se třemi světovými jazyky (i když to se vám taky pěkně vymstí), ale také když se snažíte personalistu přesvědčit, že skvěle zapadáte do filosofie firmy nebo kolektivu. Pamatujte, že pravda stejně vyplave! A pak to může mít velmi nepříjemné následky...

Příliš se podceňujeme

A teď z přesně opačného soudku. K podceňování se – ať už v životopise nebo při pracovním pohovoru – mají tendenci především ženy. Nejenže dostatečně nezdůrazňují své dovednosti a nedokáží je pořádně „prodat“, ale stranou se drží i při vyjednávání o případných finančních představách. Pamatujte, že se vyplatí začít jednání s částkou o něco vyšší, než byste si představovali (ale nepřehánějte to) a postupně ji snižovat. Protože pokud rovnou začnete s nízkou částkou, zaměstnavatel by byl sám proti sobě, kdyby ji navyšoval (a málokterý to udělá).

Podřizujeme se okolí

Rozhodujete-li se, jaké místo přijmout, vsaďte především na svou intuici. Poraďte se třeba s partnerem/partnerkou nebo rodiči, ale není nutné dát na názor kamarádů, kolegů, souseda, slečny v obchodě, skupinky pejskařů, se kterou denně venčíte svého čtyřnohého miláčka, číšníka v restauraci... Zkrátka dejte na sebe, věřte si! Pravděpodobnost, že si vyberete správně, je mnohem vyšší (a když šlápnete vedle, budete moci vinit jen sebe, s čímž se vyrovnáte o něco lépe, než když se podřídíte rozhodnutí někoho jiného).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat