Prostreno.cz

Zaječí stehna na červeném víně

Zaječí stehna s povidlovou omáčkou.

Ohodnotit
(9 hlasů)
  • 2h a 10min

    30min příprava

    1h a 40min vaření

  • 1146 kJ / 273 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny9g
sacharidy26g
tuky16g

Ingredience na

  • 4 ks zaječích stehen
  • 1 ks jablka
  • 1 ks citronu
  • 150 g slaniny
  • 200 ml červeného vína
  • 5 lžic povidel
  • 1 lžíce nastrouhaného perníku
  • 10 ks sušených švestek
  • 10 ks oloupaných mandlí
  • 2 ks větší mrkve
  • 50 g celeru
  • 50 g petržele
  • 1 ks středně velké cibule
  • 1 l hovězího vývaru
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 6 lžic másla
  • 2 lžíce octa
  • 3 lžíce oleje
  • 5 kuliček jalovce
  • 2 ks bobkového listu
  • 6 kuliček pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 5 špetek soli
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu

Postup přípravy

  1. Zaječí stehna prošpikujte asi třetinou slaniny, osolte a opečte je na oleji ze všech stran.
  2. V kastrole na 3 lžících másla orestujte nakrájenou kořenovou zeleninu spolu s kořením a bylinkami. Když zelenina trochu změkne, přidejte nakrájenou cibuli, zbytek slaniny a 5 minut restujte. Zasypte cukrem a nechte zkaramelizovat.
  3. Přidejte oloupaný, nakrájený citron, oloupané, nakrájené jablko bez jádřinců a zakápněte octem.
  4. Do takto připraveného tmavého základu vložte opečené maso, podlijte červeným vínem a nechte víno skoro vyvařit. Zalijeme do 3/4 vývarem a přiveďte k varu.
  5. Pod poklicí pomalu duste v troubě při 160 °C, dokud není maso měkké. Během dušení dle potřeby maso otočte a podlijte vývarem.
  6. Měkké maso vyndejte a do šťávy vmíchejte máslovou jíšku. Zahuštěnou omáčku nechte provařit.
  7. Do provařené omáčky přidejte švestková povidla, sušené švestky a mandle, nastrouhaný perník a dochuťte dle potřeby solí, cukrem a citronem.
  8. Omáčkou přelijte stehna.



Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    142,23g
  • Sacharidy:

    710,02g
    • Cukry:

      266,14g
  • Tuky:

    323,26g
  • Vláknina:

    144,90g

Aktivita pro spálení: 273 kcal

34

minut jízdy na kole

26

minut běhu

81

minut uklízení



Podobné recepty

Marinované srnčí maso

(10 hlasů)
60min
727 kJ

Zvěřinový guláš

(19 hlasů)
1h a 50min
796 kJ

Zaječí guláš

(7 hlasů)
1h a 25min
528 kJ
Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Ohodnoťte recept:
Zaječí stehna na červeném víně

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat