3 důvody, proč mít sex, i když se vám nechce!

„Zlato, dnes ne!“ A proč? „Není mi dobře, jsem unavená a v práci jsem dostala sodu!“ Taky tohle říkáte víc než často? K sexu se přemáháte, nebo partnera odmítáte už ve dveřích? Něco z toho je špatně!

Nikdo nemůže souložit v jednom kuse (a i chlap je člověk). Situace, kdy na sex není energie nebo nálada jsou naprosto běžné. Jenže co s tím? Kdy a proč by se člověk měl pustit do akce, aniž by se mu chtělo? Tohle jsou tři dost zásadní situace!

1. Sex při nachlazení

Lucka (32 let): „Když je mi blbě a jsem zpocená až na půdu, na milování fakt náladu nemám. Mimochodem, on se najde někdo, kdo to má jinak? Možná můj manžel, ve výjimečných případech, ale to se taky nestává často.“

Proč se přemoct? Podle vědců sex léčí chřipku i nachlazení a dá se říct, že s výjimkou některých srdečních chorob, které vylučují jakoukoli tělesnou zátěž, něha, mazlení, doteky a sex samotný léčí snad všechno, na co si vzpomenete. Už jen proto, že pozitivně ovlivňuje tělesnou i psychickou kondici organismu, působí na zdravotní stav a buduje imunitu, což naposledy dokázali třeba vědci z pensylvánské univerzity Wilkes.

Pokud se na sex v horečkách a se studeným potem na čele necítíte, praktikujte aspoň objetí. Podle nového výzkumu univerzity Carnegi Melon, která taktéž sídlí v americké Pensylvánii, už jen pouhé objímání pozitivně působí na obranyschopnost organismu. „Ti, kdo přijímají objetí od svých bližších, jsou více chráněni před infekcí,“ uvedl profesor psychologie Sheldon Cohen pro časopis Psychological Science. Takže, nevzdávat se!

2. Sex při únavě

Marcela (38 let): „Mám dvě práce, žádný volný čas a dvě děti. Jelikož si manžel stěžuje, že má sexu málo, občas se večer pro rychlovku uvolím, ale nedá se říct, že bych z ní měla nějakou extra radost.“

Proč se přemoct? Nesčetné výpovědí týkající se únavy a sexu mají podobný scénář… Když člověk zdolá tu největší počáteční averzi, za pár minut je vlastně rád, že do „toho“ šel, ať už se jedná o duševní nebo fyzickou únavu. A je to tak dobře. Láskyplný sex očišťuje psychiku a o kladném efektu po akci se nedá přít. Otázka však zní, jak se dostat před prvotní skoro až odpor podpořený pohodlím na gauči?

Americká sexuoložka Barbara Carrellas, která se mimo jiné zabývá i sexuálním spiritismem a tantrou, všem, kdo padají únavou na ústa, radí „eroticky dýchat“. Sama to nazývá prací, která vytváří energii, nevyžaduje fyzickou námahu, ale zároveň probouzí smysly. Zhluboka dýchejte a slaďte svůj rytmus s partnerem. Mělo by to pomoct… A co s únavou naopak po sexu?

Objevují se hypotézy, že únava den po pohlavním styku je důsledek nedostatku vitamínu D, hořčíku a zinku.

3. Sex při stresu

Mariana (37 let): „V případě, že jsem naštvaná a totálně rozhozená z práce, nemám zájem, aby na mě manžel jen mluvil, natož aby se mě snažil osahávat. Ten můj už naštěstí ví, že je nejlepší, když se mi klidí z cesty, a nechá mě být.“

Proč se přemoct? Duševní zátěž, napětí, tlak. I malé odreagování sexem přináší úlevu, a proto lze milování při stresu pouze vřele doporučit. Sklenička vína a „důležitá chvilka“ patří k lepším lékům, než ty, které předepisují psychiatři. Ale jednoduché to taky není.

Při stresu tělo produkuje stresové hormony, na což organismus reaguje „vypnutím“ sexuálních mechanismů, tedy snížením sexuálního apetitu. Odborníci radí sdělovat svoje obavy, touhy i rozhořčení, pravidelně cvičit a stres ventilovat, užívat doplňky k posílení energie a libida (vitamíny a minerální látky jako B komplex a vitamín E), praktikovat dechová cvičení. Uklidňující hudba, vonné svíčky, romantické osvětlení, horká vana taky občas zabírá. Pak už všechno jde jako po másle. Přetlak uvolní třeba jeden orgasmus. Nebo dva?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat