Účinek antikoncepce mohou snížit i zažívací obtíže

Je před námi léto a s ním i období milostných dobrodružství. Kromě příjemných zážitků si ovšem můžete z dovolené či prázdnin přivézt nejen nějakou nepěknou pohlavní nemoc (proto byste vždy měla trvat na kondomu), ale také neplánovaného potomka. Dokonce i když užíváte hormonální antikoncepci.

Ani hormonální antikoncepce totiž nemusí ochránit před otěhotněním stoprocentně. Zvláště když její účinek oslabují vnější vlivy. Na které si dát obzvláště pozor?

Nepravidelné užívání

Rozumí se to samo sebou, ale stejně patří nesprávné užívání k jednomu z nejčastějších důvodů, proč ženy i přes užívání „pilulek“ přijdou do „jiného stavu“. Samozřejmě to neznamená, že pokud jeden den zapomenete prášek spolknout, že otěhotníte, ale rozhodně tím zvyšujete riziko. Jestliže například během dovolené zapomínáte antikoncepci užívat, může to být velký problém.

Některé léky

Většina léků se navzájem ovlivňuje – a hormonální antikoncepce v nich netvoří výjimku. Pokud používáte například určité léky na migrénu, epilepsii, některá psychofarmaka nebo antibiotika, vždy se svého lékaře zeptejte, zda nějak nesníží účinek hormonální antikoncepce.

Třezalka

A když jsme zmínili léky, nesmíme zapomínat ani na léčbu přírodní. Jednou z bylinek, které mohou negativně ovlivnit účinek hormonální antikoncepce, je třezalka tečkovaná. Ta se nachází v řadě doplňků stravy či v bylinných čajích. Raději si pečlivě přečtěte složení.

Zažívací potíže

S exotickými dovolenými jsou často spojena i nejrůznější zažívací onemocnění. Pokud trpíte několik dní například průjmy či zvracením, dochází k horšímu vstřebávání některých látek do organismu – ty z hormonální antikoncepce nevyjímaje. A tím se může významně oslabit její účinek.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat