Nemáte až příliš estrogenu? Tyto signály napovědí

Registrujete, že vás poslední dobou nějak podezřele často bolí hlava? Pokud si lámete hlavu i nad důvodem nepravidelné menstruace, odpovědí je možná dominance hormonu, jehož nadmíra postihuje každou druhou ženu.

Estrogen je základní hormon, na němž stojí a padá pravidelnost menstruačního cyklu, schopnost reprodukce, kostní struktura nebo metabolické funkce. Aby se tento tichý spojenec nezměnil v nepřítele, jeho množství musí být „tak akorát“. A v tom je ten problém. Ze statistik totiž vyplývá, že nadbytkem estrogenu trpí 50 % žen nad 35 let. Není to i váš případ?

Plasty a špatná strava jako viník

Získat přebytek výše zmíněného hormonu není vůbec těžké. Tedy alespoň podle odborníků, kteří varují, že v dnešních potravinách se kromě pesticidů a herbicidů běžně vyskytují i látky, které věrně „napodobují chování“ estrogenu. Ovšem i v úklidových prostředcích, kosmetice a plastech se objevují endokrinní disruptory, což jsou směsi, jež účinkují jako hormony a narušují fyziologické funkce. Celou situaci pak zhoršuje užívání některých léků, konzumace alkoholu, diabetes, vysoký krevní tlak či stres. Jak to vypadá v praxi? Těmito signály dává tělo najevo, že čeho je moc, toho je příliš!

Časté bolesti hlavy? Ty nepodceňujte

Kdekdo by hádal, že obtěžující „bolehlav“ má na svědomí hlavně dehydratace, podráždění očí od monitoru počítače nebo prachobyčejné ponocování. Je pravdou, že tyto aspekty v něm svou roli skutečně hrají, nicméně pachatelem svízele, jež vás dokáže úplně vyřadit z provozu, mnohdy bývá i hormonální nestabilita. Tedy alespoň podle názorů lékařů, kteří se shodují v tom, že konzultace se specialistou je vážně vhodná.

Nepravidelná menstruace. I ta mnohé napoví

Jednou tak, podruhé onak? Pokud vaše období přichází „jak se mu zachce“, neděje se to jen tak. Nějaké dva, tři dny zpoždění jsou ještě v pořádku, ovšem v případě týdnů už je to docela jiná písnička.

„Zmatený menstruační cyklus bývá výsledkem mnoha faktorů, třeba únavy, psychických problémů nebo potíží se štítnou žlázou. Na vině může být také syndrom polycystických vaječníků či nevyvážená hladina estrogenu,“ vysvětluje americká lékařka Alyssa Dweck, která působí na newyorské klinice Mount Kisco Medical.

Noční pocení? Na to pozor

Často vás uprostřed noci probudí propocené pyžamo? Jako by už tenhle „budíček“ nebyl tak dost nepříjemný, možná také zjišťujete, že podobně „durch“ je i polštář s peřinou. Co se to děje? Pokud nemáte v ložnici tropické klimatické podmínky, častým pachatelem bývá kolísání uvedeného hormonu. Ještě pořád se nechcete objednat k doktorovi?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat