Jednoduché způsoby, jak zkrotit menstruační křeče bez prášků

Každý měsíc s příchodem „vašich dnů“ vyloženě trpíte? Zapomeňte na farmaceutické medikamenty s pochybnou pověstí i rizikem vedlejších účinků. Zmírnění bolestí slibuje aromaterapie, zázvorový čaj nebo horká koupel!

Ze statistik jednoznačně vyplývá, že bolestivá menstruace, odborně nazývaná dysmenorea, trápí přibližně 60 % žen. Patříte mezi ně i vy? Pak pro vás máme pár důležitých informací. Víte, proč přesně vás bolí břicho, a jaké možnosti úlevy máte k dispozici? Chemické prášky totiž nejsou jedinou první pomocí!

Úděl něžného pohlaví, který není příjemný

„Menstruační křeče jsou důsledkem kontrakce hladkých svalů dělohy. Tělo se tak všemi silami snaží vyloučit její obsah během měsíčního krvácení,“ vysvětluje gynekoložka Eden Fromberg z amerického Manhattanu. Odbornice zároveň připouští, že ve své ordinaci jen zřídka vídá pacientky bez nich, přičemž hodně často upozorňuje i na alternativní metody pomáhající k jejich léčbě. O kterých přesně je řeč?

Aromaterapie jako vítaná spása

Jste přesvědčená o tom, že vonné olejíčky slouží jen k zútulnění domácnosti? Ale kdepak, pole jejich působení je mnohem širší! Závěry americké studie zveřejněné v magazínu Journal of Complementary and Alternative Medicine informují o tom, že inhalace esenciálních olejů obsahujících výtažky ze šalvěje, levandule nebo růže, tlumí křeče spojené s „dámským obdobím“, a to o celých 50 %. Už zapalujete svíčku v aromalampě?

Zázvorový čaj? Doručované občerstvení

Zázvor by měl být neodmyslitelnou součástí povinné domácí výbavy. Koření štiplavé chuti i vůně je totiž jedním z nejlepších přírodních prostředků na širokou škálu problémů, včetně bolestí břicha. Jeho cenné složky zlepšují krevní oběh, což je něco, co ke zmírnění momentálních obtíží potřebujete jako sůl. Tedy alespoň takový názor má další ženská lékařka se specializací na ajurvédskou medicínu, tentokrát Satty Gill Keswani z amerického New Yorku.

Nezapomeňte se pořádně nahřát

Od bolestivých menstruačních křečí prokazatelně ulevuje i blahodárný dotek tepla. Vyzkoušet můžete třeba horkou koupel nebo nahřátý ručník, který umístíte do oblasti podbřišku. Organismus jakékoli nepohodlí lépe snáší i tehdy, pokud je v dobré fyzické kondici. Z tohoto důvodu také výše jmenovaná expertka doporučuje věnovat se sportu alespoň čtyřikrát týdně po dobu 30 minut. Dáte si říct? Uděláte i něco pro své štíhlé křivky, to přece vůbec není od věci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat