Jak ztráta hmotnosti ovlivňuje vaši menstruaci

Menstruační cyklus, i když je někdy vyčerpávající, patří k přirozeným součástem života. Každých 28 dní ženy procházejí emočními a hormonálními změnami, takže si leckdy oddychnou, pokud se menstruace zpozdí nebo vůbec nedostaví. Pokud je těhotenský test negativní, kde je příčina? Stačí postavit se na váhu!

Můžete absolvovat stresující týden v práci, nebo se vydat na dovolenou do exotických krajin. To ke zpoždění menstruace obvykle stačí, i když ženy se často zajímají, jestli za stejný problém nemůže snížení tělesné hmotnosti. Tohle je pravda!

A zase ty hormony!

Progesteron a estrogen jsou dva hlavní hormony, které ovlivňují ženský menstruační cyklus. Estrogen napomáhá tomu, aby vajíčko dozrálo ještě před ovulací. Progesteron převážně navozuje sekreční fázi menstruačního cyklu a podporuje růst děložní sliznice po ovulaci. Pokud nedojde k těhotenství, hladina progesteronu klesá. A jak to celé souvisí s dietami?

Příliš rapidní úbytek hmotnosti v důsledku diety nebo poruchu příjmu potravy může způsobit kolísání štítné žlázy, což vede ke snížení hladiny těchto reprodukčních hormonů. Výsledkem je nepřítomnost menstruace, tedy stav nazvaný sekundární amenorea. Amenorea se objevuje tehdy, když v krátké době ztratíte více než 10 % své tělesné hmotnosti. (Ženy s podváhou „nevyrábějí“ dostatek estrogenu a nedochází u nich k ovulaci.) A jak je to s opačným stavem, tedy přírůstkem hmotnosti?

Ani málo, ale ani moc!?

Obézní ženy s extra tukovou vrstvou mají málo estrogenu, což může vést k menstruačním poruchám. Pak není výjimečné, že se nějaká taková dotyčná nedočká menstruace třeba několik měsíců. Ovšem menstruační sucho často střídají žně. V důsledku nestability hormonů se lze setkat s obdobím, během něhož si žena nestačí měnit hygienické pomůcky. Úbytek nebo přírůstek hmotnosti je tak evidentně, tedy v některých případech, spíš na škodu. Na druhou stranu, rozhodně v tom není sám. Co dalšího se podílí na tom, že vás „teta z Červeného Kostelce“ nenavštíví?

Jiné faktory, které mohou ovlivnit menstruační cyklus

Na vině jsou v první řadě některé léky, pak taky stres či nadměrné cvičení. Udává se, že mezi viníky patří i snížená funkce štítné žlázy. Hypotyreóza totiž mění tvorbu určitých hormonů. Dále za vynecháním menstruace stojí změny časového páska, kojení (hormony, které pomáhají při produkci mléka, blokují ovulaci a narušují menstruační cyklus), nepravidelné užívání antikoncepce, antidepresiv a antipsychotik.

K příčinám také patří kouření, které mění hladinu progesteronu, estrogenu, testosteronu a dalších hormonů. Na potíže s menstruací si stěžují i ženy, které berou drogy, podstoupily radiační terapii, chemoterapii nebo chirurgický zákrok břicha či pánve.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat