Kofein nebo extrémní trénink. Co všechno dokáže pořádně znepříjemnit menstruaci

Menstruace je sice zcela přirozenou součástí života téměř každé dospělé ženy, nicméně to neznamená, že si své dny nějak zvlášť užíváme. Právě naopak – řada z nás trpí nejen nepříjemnými křečemi, ale také problémy se zažíváním, únavou, výkyvy nálad, premenstruačním syndromem... A navíc si často situaci nevědomky zhoršujeme některými z následujících zlozvyků.

Je jasné, že pokud vás menstruace a její vedlejší projevy trápí víc, než je zdrávo, měla byste co nejrychleji zamířit k lékaři, který doporučí vhodnou léčbu.

Nicméně i když vás premenstruační syndrom (neboli PMS) a menstruace samotná netrápí víc než jiné, neznamená to, že si své dny nemůžete, často nevědomky, ještě zhoršit. Na které zvyky či zlozvyky si dát pozor především?

Příliš mnoho kofeinu

Řada žen se pár dní před menstruací potýká s nedostatkem energie a nekonečnou únavou. A tak znásobí počet vypitých šálků kávy a často přidají také nějaký ten energetický drink s vysokým obsahem kofeinu. A i když běžné množství by nemělo činit potíže (pokud tedy nejste citlivá na kofein), to zvýšené už může. U spousty žen totiž přispívá k úzkostem a depresivním stavům (jinými slovy některé projevy PMS znásobí). Takže s oblíbeným nápojem raději opatrně a nepřehánět.

Sklenka něčeho ostřejšího

A když už jsme zmínili nápoje, nesmíme zapomenout ani na ty alkoholické. Jedna z dobře míněných rad našich babiček říká, že si máme dát během menstruace sklenici dobrého červeného vína, aby se nám rozproudila krev. Že prý se nám uleví. Bohužel, opak je pravdou. Bylo prokázáno, že alkohol u spousty žen jen prodlužuje a zintenzivňuje menstruační křeče. Navíc když to s alkoholem přeženete, probudíte se do několikanásobně horší kocoviny, než když si ji přivodíte mimo období svých dnů.

Nervy na pochodu

Rada, abychom se během PMS a menstruace vyhýbaly stresu, je sice hezká, ale v realitu ji proměníme jen stěží. A tak se nejspíš musíme připravit na situaci, že budeme stres, nervozitu apod. prožívat mnohem intenzivněji. Jak to? Jako by nestačilo, že stres ovlivňuje snad vše, co se v našem těle děje, ovlivňuje i menstruaci a PMS. V té době náš organismus doslova plave v nejrůznějších hormonech (tedy víc než obvykle) a jakékoli výkyvy v hormonální rovnováze mu nedělají dobře. A týká se to i zvýšené produkce kortizolu, který se vyplavuje právě při stresu. Proto je v tomto období tak důležité zkusit co nejvíc relaxovat.

Zívám, zíváš, zíváme

Spánek rovněž působí na hormonální hladinu v našem těle, navíc nepravidelný či nedostatečný spánek může způsobovat poruchy menstruačního cyklu (své by o tom mohly vyprávět ženy, jež pracují na denní a noční směny). Dokonce se u některých žen, u nichž byly problémy s pravidelným spánkem prokázány, doba menstruace prodloužila. Proto se snažte spánku věnovat opravdu dostatečnou pozornost. Ostatně většina z nás je během PMS a menstruace tak unavená, že nám dřívější odchod do peřin nečiní zvlášť velké potíže...

Překonávání rekordů

Ačkoli podle odborníků nám běžný pohyb během PMS a menstruace může pomoci překonat některé z vedlejších příznaků našich dnů, i tady platí, že nic se nesmí přehánět. Sport jako takový samozřejmě zakázán není (a někdy dokáže ulevit třeba při menstruačních křečích), ale pozor na extrémy typu tréninku na maraton, překonávání vzpěračského rekordu apod. Takové druhy sportu by mohly všechny nepříjemné průvodní jevy menstruace jen znásobit. Však to těch pár dní jistě vydržíte ve společnosti běžného pohybu...







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat