Je pro starší muže sex nebezpečný?

12.10.2016 | Sex a vztahy

I lidé ve vyšším věku se věnují poměrně často sexu. Tedy alespoň někteří. A zatímco ženám takový životní styl prospívá bez výjimky, u mužů by mohl mít neblahé důsledky. Pokud jsou totiž kardiaci nebo mají skryté potíže s oběhovou soustavou, může u nich častý intenzivní sex zvýšit riziko infarktu. A to až dvakrát.

Starší páry, které se věnují aktivnímu pohlavnímu životu a je tento pohlavní život uspokojující, většinou mají zdravější srdce a snížené riziko úmrtí na infarkt či mrtvici. Ale neplatí to obecně. Tedy u žen ano. Aktivní a uspokojivý pohlavní život ve vyšším věku u nich snižuje riziko chorob srdce, ale u mužů je riziko infarktu vyšší dvakrát.

„Ženy, které měly extrémně fyzicky příjemný a uspokojivý sex, byly ohroženy rozvojem vysokého krevního tlaku o 47 procent méně,“ tvrdí kardiologové z Michigan State University.

Aby žena měla silně uspokojivý a příjemný sex, musí být většinou ve šťastném a stálém vztahu. V něm pak její tělo dostává pravidelnou dávku hormonů, které podporují zdraví těla i psychiky a celkovou pohodu života.

„Nevíme proč, ale u mužů se zvyšuje riziko srdečně-cévních příběhů, infarktu či anginy pectoris, pokud mají sex alespoň jednou týdně,“ tvrdí autoři.

Muži tohoto věku mají často sex i mimo "oficiální" vztah (což je samo o sobě stresující), nezřídka používají léky na podporu erekce a to vše může na zdraví srdce a cév mít negativní vliv.

„Být v silném intimním vztahu je důležitým zdrojem společenské a emocionální podpory, což může snížit stres a podpořit psychologickou pohodu a tím pádem i zdraví srdce a cév… Protože starší muži mají více problémů dosáhnout orgasmu ze zdravotních či emočních důvodů než jejich mladší kolegové, můžou sami sebe vystavovat větší míře vyčerpání a více zatěžují svou oběhovou soustavu, aby dosáhli vyvrcholení,“ vysvětluje doktorka Hui Liuová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat