Sex jako trest. Je to normální?

„Au!“ Taky je tenhle výkřik součástí vašeho milování? Pak se ho potřebujete zbavit… Jak? Dva druhy bolesti, dvě řešení. Už si sex konečně začněte užívat!

Petra, Pavla, Rachel i Marylin. Studie uveřejněná v odborném věstníku Sexual Medicine je poměrně šokující. 30 procent žen (tři z deseti, chcete-li) pocítilo bolest při poslední sexuální zkušenosti s vaginálním stykem. Navíc se ukazuje, že jen velmi málo žen upozorní svého milence na svůj diskomfort. Chodí to tedy tak, že většina zatne zuby a pohlavní styk přetrpí i přes frustraci. A jiné řešení? Bolest aspoň trochu pochopit…

Trocha té špionáže

Australská psycholožka a sexuoložka Vivienne Cass říká, že bolest při sexu se dělí na dvě kategorie. První se nazývá primární bolest. Ta je způsobena momentálním fyzickým nebo zdravotním stavem (například gynekologickým onemocněním, porušenou poševní sliznicí, zánětem apod.). Český sexuolog a gynekolog Zlatko Pastor však říká, že taková bolest při sexu může upozornit i na jiné vážnější onemocnění, například zažívacího traktu, na urologické potíže, infekční nebo neurologická choroby. Druhý typ je známý jako sekundární, kdy je bolest při sexu způsobena spíše než zdravotním nebo fyzickým stavem obavou z bolesti. Jak k tomu dojde?

Pokud máte strach, že sex bude bolestivý, tělo i mysl rychle reagují. Budete napjatá a svaly v oblasti pánve i genitálií stažené. Kůže na dotyk bude velmi citlivá. Spíše než na sexuální slasti se budete soustředit na případnou bolest,“ popisuje vyhlášená odbornice s tím, že v momentě, kdy žena přestane být vzrušená, není zvlhčená ani uvolněná. Jestli se v tom poznáváte, hlavu vzhůru. Řešit se dají oba dva případy!

1. Jak přistupovat k primární bolesti?

Podle zmíněné sexuoložky, která jen tak mimochodem napsala skvělou knihu s názvem Opojný orgasmus, nejprve musíte zjistit, zda se bolesti můžete zbavit – nebo ji aspoň zmírnit. Pokud nevíte, co za konkrétní problém vás trápí, navštivte lékaře (gynekologa nebo praktického lékaře).

Pokud je příčina bolesti známa a vy berete léky, které potíže léčí nebo je zmírňují, sexuálně abstinujte, dokud problém nezmizí. „Bolest při sexu totiž může rychle utlumit vaše sexuální vzrušení. Čím více se tedy o sex, který je bolestivý, budete snažit, tím silněji si vaše tělo na utlumení navykne. A o to určitě nestojíte,“ popisuje Vivienne Cass. Existuje ale i možnost, že se bolesti přes veškerou snahu zbavit prostě nemůžete. Co teď?

Lékař vám může předepsat nějaké léky (nestyďte se zeptat).

Bolest se dá obelstít vhodnými polohami a praktikami. Je však nutné zkoušet, co vám nejvíc vyhovuje.

Mluvte o tom s partnerem a hlavně nepokračujte v milování, pokud vás sužují nepříjemné pocity.

Před sexem si zvlhčete vulvu lubrikačním krémem.

2. Sekundární potíže. Takhle se na ně musí!

U tohoto druhu bolesti je nutné vyloučit zdravotní problémy. To vyhodnotí lékař, ne vy. Následuje zbavení se vlastních obav malým cvičením. V soukromí a v klidu se přesvědčte, že hlazení na intimních místech není bolestivé. Opakujte si kouzelné formule typu: „Nemám žádné zdravotní potíže, a pokud se uvolním, užiju si sexuální rozkoš.“ (Upravte si podle libosti a před sexem ji potichu opakujte.) V případě, že i tak máte problém na bolest nemyslet nebo ji překonávat, vyhledejte pomoc psychologa či terapeuta. Co můžete udělat dál?

Prozkoumávejte svoje tělo a těšte se z jeho reakcí. (Vyzdvihněte pouze ty pozitivní záležitosti.)

Vyzkoušejte pomůcky (vibrátor, dildo…). Třeba zjistíte, že některé postupy či techniky jsou vám příjemnější než ty původní.

Až projdete „samopoznávací“ cestou, přizvěte ke zkoumání i partnera.

Vždy zvažujte i odbornou pomoc.

A mějte trpělivost sama se sebou. Ta je ale potřeba za každých okolností…






Celkem 15 komentářů

esborek
27.02.2021
snegurka
19.10.2016
Olii22
11.10.2016

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat