Úžasný sex může vést k přechodné ztrátě paměti

28.01.2017 | Sex a vztahy

Někteří lidé při popisování silného sexuálního zážitku používají přídavné jméno nezapomenutelný okamžik. Výjimečná fyzická slast se jim totiž silně zaryje do paměti. Jenže právě takové chvíle života můžou vyvolat pravý opak – celkovou ztrátu paměti. I když je taková amnézie dočasná, může nepřipraveného jedince vyděsit.

Neurologové z celého světa popisují případy ze svých ordinací, kam přicházejí pacienti – a častěji to bývají ženy – kteří přišli o vzpomínky z posledních čtyřiadvaceti hodin. A když se pak lékař vyptává, kdy to začalo, většina z nich přizná, že po silném orgasmu.

„Nevíme toho mnoho o příčinách takového stavu. Vyvolává velký strach, ale není to mrtvice či jiná příhoda, která působí poškození mozku. Téměř vždy je to navíc zážitek neškodný a přechodný,“ tvrdí neurolog Sebastian Ameriso z Buenos Aires v rozhovoru pro Live Science.

Magnetická rezonance prokáže většinou negativní nález, v mozku nejsou vidět žádné změny či poškození. Výpadek paměti je také většinou dočasný. U některých pacientů je to ale stav velmi nepříjemný. Téměř ihned po orgasmu se dotyčný zmateně ptá: „Kde to jsem? Co se děje?“ A šok je to pro něj i pro partnera.

Naštěstí přechodná celková ztráta paměti vyvolaná sexuální aktivitou postihne za život jen sedm ze sta tisíce osob.

Ve vztahu, nebo na jednu noc?

Kdy mají ženy největší pravděpodobnost, že dosáhnou orgasmu? Zdá se, že navzdory všem těm sexy historkám o žhavém sexu na jednu noc si náhodné milování zas tak neužíváme. A tak nejspíš nehrozí, že bychom si ztrátu paměti přivodily právě během něj.

Smyslem sexuální liberalizace, v jejímž rámci mají muži a ženy shodně stejné právo provozovat náhodný sex, se ale také předpokládá se stejnou pravděpodobností, že sex bude oběma pohlavím přinášet stejné potěšení. Ale není tomu tak,“ tvrdí profesorka Kim Wallen z Emory University v rozhovoru pro New York Times.

Podle ní výzkumy jasně dokazují, že ženy mnohem častěji vyvrcholí právě ve vážném vztahu s dlouhodobým partnerem než při náhodném sexu. Samozřejmě existují ženy, které bez problému vyvrcholí i při náhodném sexu, je jich ale mnohem méně než těch, které orgasmus nezažijí.

Rozsáhlý výzkum socioložky Pauly England kupříkladu odhaluje, že při náhodném sexu vyvrcholí osmdesát procent mužů, ale jen čtyřicet procent žen. Vedle toho při sexu s partnerem dosáhne orgasmu pětasedmdesát procent žen. Studie se opírá o čtyřiadvacet tisíc dospělých.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat