Vánoční hádky. Je dobré je do detailu rozebrat

Vánoce jsou nejen obdobím radostí a rodinné pohody, ale mnohdy také velkých příbuzenských neshod. V žádnou jinou část roku nejsou členové rodin pospolu tak dlouho a málokteré období je tak stresující jako právě toto. Hádky jsou běžné, ale lidé je většinou zametají pod koberec s tím, že tak dělají dobře. A mýlí se. Psychologové prokázali, že naopak ti jedinci, kteří hádku zpětně rozeberou do detailů, jsou na tom později psychicky lépe a méně trpí depresemi.

„Projít si všechny detaily hádky v hlavě a zavzpomínat přesně na to, co se stalo, pomáhá udržet důležité věci v perspektivě,“ vysvětluje profesor Ed Watkins z University of Exeter.

Podle něj je důležité si vybavit emočně negativní situaci do posledních detailů včetně toho, jak a kde k tomu došlo. Po rozebrání se lidé cítí lépe a snáze odolávají dalším stresům.

„Vánoce a Nový rok můžou být dost ošidným časem pro náladu mnoha lidí, ať už je to kvůli chladnému a temnému počasí, častým rodinným třenicím či hádkám, které někdy můžou vést k otevírání starých ran… Často toto období vnímáme jako příčinu toho, proč v lednu a únoru lidé tak často vyhledávající pomoc odborníků kvůli depresím. Uchovávání detailů toho, co se stalo a udržování kontextu celé situace může být dobrou metodou, jak se vyhnout depresím a zhoršení emočního stavu,“ tvrdí profesor Watkins.

Proč se vlastně hádáme?

Je jasné, že občasné hádce - ať už během náročného období Vánoc a oslav Nového roku či kdykoli jindy - se nevyhne žádný vztah. Záleží ale na tom, jak partneři situaci zvládnou. Kvůli čemu se ale hádáme nejčastěji?

Sex

Respektive jeho nedostatek nebo úplná absence. Milování je ve vztahu důležitou složkou, nepodceňujte ho!

Peníze

Jako by s nimi nebylo problémů až dost – ještě se kvůli nim hádáme. Dokonce i milionáři si kvůli nim jistě nejednou vjedou do vlasů!

Prázdné hnízdo

Syndromem prázdného hnízda se nazývá situace, kdy se z domácnosti odstěhují děti a partneři po letech (spíše desetiletích) najednou zůstanou úplně sami. Než se s takovým problémem vyrovnají, chvíli to trvá (a nejsou to chvíle vždycky příjemné).

Komunikace

Spíše tedy její nedostatek. Spousta párů má pocit, že po těch letech už není nutné spolu mluvit tolik jako dřív. Omyl. Dříve či později se ukáže, jak daleko od pravdy v takovém případě byly.

Kompromisy

Ani po letech nejsou občas kompromisy ničím snadným. Dost často bude mít jeden z partnerů pocit, že „prohrál“. A dá to tomu druhému najevo…

Nevěra

K tomu není třeba nic moc dodávat. Odhalená nevěra těžko může vyústit ve večer plný příjemné a láskyplné konverzace.

Výchova

Každý si do vztahu nese rozdílné představy – ty o výchově dětí nevyjímaje. Partneři pocházejí z rozdílného prostředí s různými hodnotami. A spory o tom, které z nich se mají předat dětem, patří k těm nejostřejším.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat