Ženy se stydí za náhodný sex. Muži litují, že ho neměli víc

26.01.2017 | Sex a vztahy

Společnost formuje v člověku celou řadu brzdících mechanismů chování. Ale mnohé společenské standardy jsou silně ovlivněny evolucí. Týká se to i toho, jak muži a ženy vnímají náhodný sex. Zatímco ženy mnohem více než muži litují, že se jej dopustily, muži mnohem více než ženy litují, že takového sexu neměli víc.

Z nového průzkumu vypracovaného norskými psychology vyplývá, že pětatřicet procent žen se cítí provinile, že mělo náhodný sex. Mezi muži je to ale jen dvacet procent jedinců.

„Ženy litují, že souhlasily se sexem na jednu noc častěji než muži. Muži litují více než ženy, že promarnili příležitost na takový sex. Muži si užívají náhodný sex rozhodně víc než ženy,“ tvrdí profesor Leif Edward Ottesen Kennair.

Rozdíl mezi pohlavími je ovlivněn nejvíce evolučním programováním. Zatímco ženy jdou obecně víc po kvalitě, muži více po kvantitě. Ženy totiž nemají orgasmus při sexu vždy a mají ho častěji se stálým partnerem, zatímco muži většinou orgasmus mají a mnohem častěji než ženy. A nepotřebují k němu stálého partnera. Ženy navíc můžou při každém sexu otěhotnět. A to je velmi riskantní s nekvalitním jedincem, který o ně a dítě pak už nemusí jevit zájem.

„Více než polovina mužů považuje náhodný sex za skvělý a šedesát procent mužů je naštvaných, že odmítlo nabídku na nezávazný sex,“ tvrdí autoři z Norské univerzity vědy a techniky.

Zas a znova

Ačkoli náhodný sex nerovná se paralelní vztah, pro některé jedince je silně přitažlivý. A tak se jej dopouštějí znovu a znovu, i když jinak žijí spokojeným partnerským životem. Jak to jde vůbec dohromady?

Podle amerických psychologů trpí tito lidé jistou formou psychologické amnézie. Dotyční si prostě "nepamatují" své nemorální činy a díky tomu si nepřipadají sami před sebou špatně. Proto klidně podvody opakují.

„Když dojde na reflexi svého vlastního chování, tito lidé mají tendenci výběrově zapomínat své minulé špatné činy, distancují se od svého nečestného chování,“ tvrdí autoři z Northwestern Univeristy a Harvardovy univerzity.

V sérii experimentů prokázali, že jedinci s historií neetického chování (včetně zmíněné nevěry) mají tendenci zapomínat na to, že se dopustili podvodu a nečestnosti, a dokonce se od takového chování osobně distancují.

„Amnézie neetického chování může být způsob těchto lidí, jak si udržet pozitivní sebeobraz, když se distancují od svého chování s plynoucím časem,“ vysvětluje doktorka Francesca Ginová z Harvardovy univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat