Ženy, které se milují alespoň jednou týdně, stárnou pomaleji

27.07.2017 | Sex a vztahy

Zatímco u mužů je častý a pravidelný sex zárukou dobrého zdraví prostaty a oběhové soustavy, u žen přispívá k dlouhému životu. Podle vědců z Kalifornie by měly mít ženy sex alespoň jednou týdně. Výrazně se pak u nich zpomalí stárnutí DNA.

Ženy, které mají sex alespoň jednou za sedm dní, totiž pomaleji přicházejí o konce telomer na svých chromozomech během buněčného dělení. Právě zkracování telomer se navenek projevuje stárnutím tkání. Jejich délka se s věkem zmenšuje u všech lidí, ale čím pomaleji k tomuto zkracování dochází, tím déle člověk vypadá mladistvě.

„S průběhem času můžou zkrácené telomery přispívat k chronickým degenerativním chorobám a předčasné mortalitě. Sexuální intimita může omezit negativní důsledky stresu a zlepšit imunitní reakci. Během času pravidelná sexualita může přispět k delším telomerám,“ tvrdí doktor Tomás Cabeza de Baca z University of California v San Francisku.

Chcete být zdraví? Milujte se

Sex mezi dvěma věrnými dlouhodobými partnery má navíc tak pozitivní účinky na jejich zdraví, že se v rámci prevence onemocnění a předčasného úmrtí nic z jiných faktorů životního stylu nevyrovná párovému sexu. Sexuální aktivita u milující se dvojice je provázena takovými psychologickými a fyziologickými pochody, které uvádějí tělo do dlouhodobé rovnováhy a působí na deset pilířů zdraví.

Především posilují imunitní systém. Podle řady výzkumů z různých světových pracovišť se při sexu provozovaném dvakrát týdně zvýší počet protilátek o třicet procent.

Zdravé srdce

Sex je ale také aktivitou vyžadující zvýšení průtoku krve a zvýšení srdeční činnosti. To se děje jednak samotným pohybem při sexu, ale také stimulací hormony a příslušnými centry v mozku. Během orgasmu je pak činnost srdce maximální a následné uvolnění po orgasmu provázené další vlnou hormonů působí na oběhovou soustavu blahodárně. U mužů je přitom účinek sexu a orgasmu na zdraví srdce silnější než u žen a snižuje riziko infarktu a mrtvice na polovinu.

Prostata bez potíží

Pravidelný sex také snižuje riziko rakoviny prostaty. Muži jsou naprogramováni tak, aby tuto žlázu aktivně používali. To znamená, pravidelně z ní vylučovali sekrety, což se děje při ejakulaci. Čím častěji muž ejakuluje, tím je riziko nádoru v prostatě nižší.

Sladký spánek

Sex je také skvělý lék na bolest a nespavost. Tlumí jakoukoli bolest a u osob trpících migrénou je výbornou prevencí záchvatů. Navíc se při partnerském sexu do mozku vylučují hormony oxytocin a prolaktin, které spolehlivě člověka uspí.

Bez depresí

Kromě bezpočtu fyzických a fyziologických účinků působí blahodárně i na psychiku. Přispívá k lepšímu mentálnímu zdraví, působí jako prevence úzkostí a depresí a v neposlední řadě posiluje sebevědomí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat