Milování po šedesátce

Sex nemá „dobu expirace“. Není tedy vázán jen na určitý věk, po jehož překročení nás přestane zajímat. A i když jsme se dlouho tvářili, že milování po padesátce vlastně neexistuje, nemůžeme být dál od pravdy. Hrátkám mezi peřinami se s oblibou věnují i babičky a dědečkové!

Téma milování mezi seniory bylo dlouhou dobu naprosté tabu. Jaká specifika se s milováním po šedesátce spojují?

Věk je jen číslice

Člověk se může oddávat sexu prakticky v jakémkoli věku (tedy samozřejmě mluvíme o dospělých). Že odejdete do důchodu, ještě neznamená, že přestanete mít automaticky chuť na milování. Ano, některé ženy mohou pocexiťovat pokles libida například ve spojitosti s menopauzou (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6220606/), ale to není nic, co by se nedalo řešit. Řada lidí má také ve vyšším věku obavy, že jejich tělo už není tak dokonalé jako před lety, a bojuje s poklesem sebevědomí. Nicméně i tyto starosti jsou snadno odbouratelné. Pokud po vás partner či partnerka touží, je to největší důkaz, že jste pro ně stále přitažliví. Zkrátka na věku při sexu nezáleží. Snad jen s ohledem na fyzickou zdatnost. Může se stát, že už vaše tělo nebude mít tolik energie nebo nebude tak ohebné. Ovšem nebojte, existují polohy a způsoby milování, které nevyžadují sportovní výkony!

Kvalita není kvantita

Možná už po těch letech po boku partnera/partnerky nepociťujete takovou vášeň, případně nemáte obecně potřebu se milovat několikrát do týdne. Na tom není nic zvláštního. Důležitá je totiž kvalita milování, nikoli kvantita. Nejrůznější průzkumy ukazují (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6456814/), že právě v pozdějším věku hodnotíme sexuální život velmi pozitivně. Známe už své i partnerovo/partnerčino tělo, jsme si skutečně blízcí nejen fyzicky, ale i psychicky. A tak je zážitek z milování většinou veskrze pozitivní. I když už nejspíš neprožijete pokaždé tři orgasmy za noc, každý bude dokonalý!

Problémy mají řešení

Jak už jsme naznačili, občas nás může v pozdějším věku nechat ve štychu vlastní tělo. A to i při milování. Zatímco ženy se mohou potýkat s problémy v podobě nedostatečného zvlhčení pochvy (a následně s nepříjemnými pocity při styku), muži mohou bojovat s problémy s erekcí. Ovšem ani jedno není důvod sexuální život odpískat! Konzultujte potíže s lékařem, často mají snadné řešení.

Někdy se ve vyšším věku přidají i zdravotní obtíže (například kardiovaskulární apod.) a lidé se obávají, zda by jim sex nemohl ublížit. Opět se vyplatí optat odborníka. Jinak se může stát, že se zbytečně připravíte o slast z milování!

Pomalejší nástup?

Zatímco před lety jste si užívali „rychlovky“, dnes vám nějakou dobu trvá, než dosáhnete orgasmu? To je zcela normální. Co je ale důležité – mluvte o tomto problému s partnerem! Ačkoli i sex, při kterém nedosáhneme orgasmu, rozhodně není ztráta času, přece jen je škoda se o vyvrcholení navždy ochudit. Pokud ale budete otevřeně komunikovat a vědět, co vás navzájem vzrušuje, váš milostný život rozhodně nabyde na kvalitě. Mimochodem, ani nejrůznější erotické pomůcky nemají věkový limit. A často k orgasmu pomohou!

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6220606/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6456814/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2426743/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat