Varovné příznaky, které mohou signalizovat rakovinu děložního čípku

Rakovina děložního čípku je celosvětově druhý nejčastější typ rakoviny u žen po rakovině prsu. Ročně onemocní zhruba 480 000 žen, z nichž polovina z tohoto množství umírá. Lze tomuto onemocnění nějak zabránit? A jak se vůbec pozná, že je zle? Tohle jsou nejčastější příznaky!

Díky jednoduchému testu, který sbírá buňky z děložního čípku, které se pak analyzují pod mikroskopem, se podařilo snížit míru úmrtí rakoviny děložního čípku o více než 50 procent. Dobrou zprávou je, že pravidelný screening, očkování a následná péče mohou zabránit většině úmrtí už jen proto, že obvykle trvá několik let, než se normální buňky v cervixu (děložním čípku) změní na rakovinné.

Ovšem pozor, i když už očkování máte, musíte pokračovat v pravidelných screeningových vyšetřeních, protože vakcína neochrání proti všem druhům viru HPV. Také je nutné říct, že přestože míra úmrtnosti značně klesla, rozhodně není vyhráno.

Promiskuitní život jako příčina? Není v tom jediný!

Rakovinu děložního čípku způsobuje lidský papilomavirus (HPV), který se šíří pohlavním stykem. Riziko však stoupá i tehdy, pokud kouříte, nemáte děti nebo užíváte antikoncepční pilulky. Dá se nějak rozpoznat, a to bez testů, že pravděpodobně není něco v pořádku?

Obecně platí, že varovných příznaků si nejprve všimnout nemusíte, nicméně později vás může postihnout pánevní bolest nebo vaginální krvácení mimo menstruační cyklus. Běžné je i krvácení po pohlavním styku, krvácení po menopauze, krvácení po běžném sprchování, krvácení po vyšetření pánve, neobvyklý vaginální výtok, bolest při sexu či neobvykle dlouhotrvající menstruace.

„to“ zase mám!

„Když jsem manželovi sdělila, že už zase mám menstruaci či co to je, myslel si, že si vymýšlím,“ krčí rameny čtenářka Mirka s tím, že po plánové menstruaci následovala pauza čtyři dny, hned poté se však dostavilo další krvácení, které v podstatě trvalo do další menstruace. „Bylo mi to divné, tak jsem se nechala prohlédnout, doktor mi udělal stěry a laboratoř potvrdila rakovinu děložního čípku. Byla jsem v šoku,“ krčí rameny Mirka, která však měla štěstí. Poměrně včasné odhalení nemoci a následná konizace děložního čípku nemoc nepustila dál.

Samozřejmě, že pokud zaznamenáte něco z uvedeného seznamu, nemusí to nutně hned znamenat, že máte rakovinu děložního čípku. Příznaky mohou být způsobeny jinými stavy, jako je například infekce. Je však moudré naplánovat si schůzku s vaším gynekologem a nechat se vyšetřit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53
188 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:41
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat