Sex posiluje vztahy i psychiku. Musíte se na něj ale soustředit

Vědomé dýchání, vědomá konzumace jídla či vědomé cvičení jsou pojmy, které se v posledních letech často objevují v lifestylových magazínech. Vědomé vykonávání jakékoli činnosti totiž výrazně prospívá zdraví a psychice. Vědomá konzumace zvyšuje emoční prožitek z jídla a snižuje množství přijatých kalorií. Vědomě se však dá také souložit. Vědomý sex podle psychoterapeutů zabývajících se tímto tématem nejen posiluje vztah a prožitek z párové sexuality, ale působí blahodárně i na tělo a duši.

Vědomě provozovat sex znamená soustředit se jen na aktivitu samotnou, tedy začít naplno prožívat sex a ponořit se do tělesných vjemů bez myšlenek. Výsledkem má být větší uspokojení, lepší emoční a fyzické zdraví a také větší připoutání k partnerovi.

Přítomnost v okamžiku

„Vše stojí na tom, že si dovolíte a dopřejte čas a prostor užít si a prožít maximálně sex, který zrovna provozujete. Být přítomen v daném okamžiku je klíčem k celé věci, protože velmi často jsme v životě rozrušováni a vzácně něčemu věnujeme pozornost naplno, což znamená, že nám velmi často spousta věcí unikne,“ vysvětluje psychoterapeutka Kate Moyle v rozhovoru pro deník The Independent.

„Vědomý sex je situace, v níž se sexem spíš stáváte, než že ho máte,“ dodává psycholožka Diana Richardson.

Výhodou vědomého sexu je také to, že se člověk zbaví všech úzkostí. Jinými slovy, aby ho mohl provozovat, musí se mít rád a ponořit do něj naplno, aniž myslí na to, jak u toho vypadá a co si o tom myslí partner.

Pozornost vlastnímu tělu

„Lidé, kteří dokážou také vědomě masturbovat, jsou lepší milenci a poskytují druhým větší uspokojení,“ tvrdí Richardson v interview pro The Independent.

„Věnujte více pozornosti svému tělu s ohledem na to, jak na sex reaguje. Věnujte také více pozornosti partnerovu tělu a jeho reakcím,“ radí psycholog Peter Saddington ze společnosti Relate.

Vědomý sex prospívá především ženám, které mají problém s dosažením orgasmu. A méně ochotně se do něj zapojují muži zaměření na výkon a orgasmus.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat